ГоловнаЕкономікаБізнес

ДТЕК купила 88% потужностей для експорту електроенергії

ДТЕК "Павлоградвугілля" придбала доступ до пропускної спроможності перетину потужністю 2,125 ГВт

ДТЕК купила 88% потужностей для експорту електроенергії
Фото: finance.obozrevatel.com

ДТЕК "Павлоградвугілля", що входить до групи ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова, придбала доступ до пропускної спроможності перетину потужністю 2,125 ГВт, що становить 88% від усієї потужності, запропонованої держкомпанією "Укренерго".

Такі підрахунки подає "Ліга.net" з посиланням на результати аукціону з експорту електроенергії 2016 року, проведеного НАЕК "Укренерго".

Компанія "Еру Трейдинг" ("дочка" Енергетичних ресурсів України, створена колишнім комерційним директором ДТЕК Андрієм Фаворовим) викупила 161 МВт, дві третини з якого - на Білорусь, а енергогенерувальна компанія "Донбасенерго" - 105 МВт, майже порівну на Білорусь і Молдову.

На торги виставили зокрема доступ до 414 МВт перетину "Острів Бурштинської ТЕС - енергосистеми Словаччини, Угорщини, Румунії", 242 МВт перетину "Добротвірська ТЕС - Замость (Польща)", 829 МВт - для експорту електроенергії в Молдову, 927 МВт - для експорту електроенергії в Білорусь.

Нагадаємо, з 2010 року Україна перейшла на нову модель організації експортних постачань електроенергії. Тепер учасники ринку повинні придбати на аукціонах в оператора магістральних мереж "Укренерго" доступ до транскордонних ЛЕП, якими здійснюється експорт.

За даними "Укренерго", Україна в січні-жовтні 2015 року скоротила експорт електроенергії на 59,1% порівняно з аналогічним періодом 2014 року - до 3,03 млрд кВт-год. За січень-листопад цього року Україна експортувала електроенергії на $137,4 млн у країни ЄС.

У жовтні Україна відновила комерційний експорт електроенергії в Польщу лінією електропередачі 220 кВ "Добротвірська ТЕС - Замость".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram