ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" назвав кримські активи, за які буде позиватися до Росії

Україна втратила 15 родовищ, чотири бурові платформи і величезну кількість газу.

"Нафтогаз" назвав кримські активи, за які буде позиватися до Росії
Фото: blackseanews.net

Компанія "Нафтогаз" підтвердила намір подати позов проти Росії з вимогою повернути кримські активи і відшкодувати завдані збитки.

Як повідомила прес-служба НАК, тільки за 2014 рік компанія зазнала збитку від припиненої діяльності в Криму на суму 13,8 млрд грн, вартість втрачених активів у Криму становить 15,7 млрд грн. Суми підтверджено висновками міжнародних аудиторів.

"Нафтогаз" утратив у Криму на шельфі 15 родовищ нафти і газу, 3 перспективні площі покладів нафти і газу, Глібовське підземне газосховище, більш ніж 1200 км магістральних газопроводів, 43 газорозподільні станції, 29 одиниць плавзасобів, 4 плавучі бурові установки, серед яких дві сучасні високотехнологічні: "Петро Годованець" і "Незалежність", а також багато інших об'єктів виробничої інфраструктури.

Крім того, немає можливості вести розробку родовищ, запаси яких становлять близько 50 млрд куб м газу, 3,5 млн тонн нафти і 1 млн тонн газоконденсату.

Нагадаємо, що ЄСПЛ розглядає позов Мін'юсту України проти Росії з приводу окупації Криму. У позові заявлено про збитки, завдані, зокрема, 4 тисячам суб'єктам господарської діяльності, серед них і кримська дочка "Нафтогазу" - "Чорноморнафтогаз". Термін подачі пояснень за цим позовом Європейський суд продовжив до 31 грудня.

Окрім того, 10 жовтня 2014 року Генеральна прокуратура України внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про протиправне заволодіння майном "Чорноморнафтогазу" за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 206-2 Кримінального кодексу України, і за фактом незаконного видобутку природного газу службовими особами "Чорноморнафтогазу" за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 240 Кримінального кодексу України. У 2014 році "Чорноморнафтогаз" планував видобути 2,4 млрд куб. м природного газу, 58,5 тис. тонн газового конденсату і 7,2 тис. тонн нафти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram