ГоловнаЕкономікаБізнес

Туск не побачив користі від "Північного потоку-2"

Голова Європейської ради виступив проти російського газопроводу.

Туск не побачив користі від "Північного потоку-2"
Фото: EPA/UPG

Голова Європейської ради Дональд Туск заявив, що не бачить користі для Євросоюзу від російського проекту газопроводу "Північний потік-2". Про це він заявив у п'ятницю на прес-конференції в Брюсселі, відповідаючи на запитання, що вирішили із цього приводу на раді ЄС.

"На мою думку, "Північний потік" не допоможе диверсифікації і не скоротить нашу енергозалежність", - сказав Туск.

Він зазначив, що цей проект, навпаки, збільшить залежність Євросоюзу від одного постачальника, сконцентрує до 80% поставок російського газу на одному маршруті і забезпечить "Газпрому" домінантну позицію на німецькому ринку. Крім того, після введення нових гілок "Північного потоку" може зупинитися транзит через газотранспортну систему України.

Туск повідомив, що на сьогоднішньому засіданні ради Євросоюзу було прийнято рішення, що всі нові інфраструктурні проекти повинні відповідати цілям Європейського Союзу і всім законам ЄС, зокрема Третьому енергетичному пакету.

Нагадаємо, проти "Північного потоку-2" також активно виступають Україна і блок країн Східної Європи на чолі з Польщею. Перед самітом стало відомо, що Італія також приєдналася до критиків.

Російський "Газпром" 4 вересня підписав з європейськими енергокомпаніями зобов'язувальну акціонерну угоду про будівництво газопроводу "Північний потік-2". Підписання не анонсувалося до останнього моменту. "Газпром" матиме контрольний пакет, німецькі E.On і Wintershall, австрійська OMV і англо-голландська Shell отримають по 10%, французька Engie - 9%.

"Північний потік-2" - проект будівництва газопроводу потужністю 55 млрд кубометрів з Росії до Німеччини через Балтійське море. Передбачають, що маршрут дном моря, а також точка входу в газотранспортну систему Німеччини в Грайфсвальді будуть ті самі, що й у першого Nord Stream, запущеного 2011 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram