ГоловнаЕкономікаБізнес

Мінфін зберіг можливості для випуску кустарного бензину, - думка

Виробництво альтернативних палив ніким не контролюються, каже експерт

Мінфін зберіг можливості для випуску кустарного бензину, - думка
Фото: avto-gs.ru

Збереження пільг для акциз на випуск палива з підвищеним вмістом біоетанолу означає продовження широкої практики кустарного виробництва бензину і тому прямо суперечить головному завданню уряду - збільшення доходів бюджету. Про це заявив директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн, пишуть Українські новини.

"Мінфін підвищує ставки акцизів для звичайних бензинів і при цьому залишає лазівку для відходу від сплати акцизів під час випуску альтернативних палив. Ця щілинка швидко перетвориться на велику дірку, куди витечуть всі податки, які так хоче отримати Кабмін", - заявив Куюн, зазначивши, що в первинному варіанті "бюджетного" законопроекту ставки акцизів на альтернативні і звичайні палива були рівними.

За його словами, на сьогодні внутрішнє виробництво альтернативних палив ніким не контролюється, немає постійно діючого контролю за якістю цих палив, у зв'язку з чим масштаби зловживань для отримання зниженої ставки акцизів величезні.

"Ніхто, крім виробника цих палив, на сьогодні не знає, скільки там цих біокомпонентів - 30%, 10%, і чи є вони там взагалі. Але пільгу на акциз вони отримують", - говорить Куюн.

За оцінками "Консалтингової групи А-95", у 2015 році без податків на ринок надійде близько 600 тис. т бензину, це близько 25% від споживання, що еквівалентно бюджетним втратам у розмірі 3,3 млрд грн. Найбільша частка в цих поставках належить виробникам альтернативних палив.

"Характерно, що так звані "спиртовики" отримують на свої нафтобази великі обсяги різних паливних компонентів - стабільного бензину, газоконденсату і октанопідвищувальних присадок, які нібито потрібні для випуску спиртовмісних палив. Однак, як показує статистика, сумарні обсяги поставок сировини і паливних компонентів набагато перевищують обсяги продажів альтернативних палив цих операторів на своїх АЗС", - зазначає Куюн.

З урахуванням підвищення акцизів і збереження "чорних" і "сірих" схем ухилення від податків експерт прогнозує збільшення бюджетних втрат у 2016 році до 5 млрд грн.

На його думку, для підтримки спиртової галузі було б доцільно вдатися до прямих дотацій виробникам біоетанолу та розробити програму щодо поступового обов'язкового додавання біокомпонентів у моторні палива.

Як повідомлялося раніше, у фінальному проекті держбюджету на 2016 рік, внесеному в Раду 22 грудня 2015 року, уряд запропонував у першому півріччі 2016 року збільшити на 13% ставки акцизів на моторні палива та зберегти 50%-ву пільгу на акцизи для альтернативних палив із підвищеним вмістом біоетанолу.

Основним аргументом на користь цього було збільшення надходжень до бюджету, а також ліквідація схем відходу від оподаткування під час випуску альтернативних палив. Другою складовою таких схем є нецільове використання спирту. Розслідування Державної фіскальної служби України встановило, що на підприємствах "Укрспирту" у 2010-2014 рр. під виглядом безакцизного біоетанолу випускався звичайний харчовий спирт, який йшов на виробництво безподаткової горілки. За даними заступника глави фіскального відомства Володимира Хоменка, таким чином було розлито близько 300 млн пляшок "лівої" горілки, а втрати державного бюджету становили 3,5 млрд гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram