ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укртрубпром" розкритикував МЕРТ за сприяння експортерам брухту

У частині заготівлі баланс не виконується.

"Укртрубпром" розкритикував МЕРТ за сприяння експортерам брухту
Фото: mvdlnr.ru

Об'єднання великих підприємств України "Укртрубопром" (Дніпропетровськ) відзначає значне погіршення постачання брухтом чорних металів металургійних підприємств під час нарощування його експорту, вважаючи за необхідне прискорити введення вивізного мита в розмірі EUR50/тонну. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на оприлюднену заяву генерального директора "Укртрубопрому" Леоніда Ксаверчука.

При цьому в заяві наголошено, що затверджений МЕРТ України баланс утворення і споживання брухту чорних металів на 2015 рік дотримується тільки в частині експорту металобрухту.

За даними "Укртрубопрому", із запланованих до експорту 1,25 млн тонн сировини очікуваний факт на кінець року становитиме близько 1,2 млн тонн. Фактичний обсяг експорту за 11 місяців - 1,175 млн тонн.

"Тож робимо перший висновок: експортери металобрухту отримали право і вивезли весь заявлений обсяг з планованого річного балансу. Однак у частині заготівлі металобрухту та забезпечення потреби в ньому металургів баланс не виконується. Із планами заготовити 5,5 млн тонн сировини цього року за підсумками 11 місяців заготівля становила лише 3,96 млн тонн. Очікуваний факт року - 4 млн тонн. Дефіцит сировини для металургів склав за підсумками 11 місяців 0,764 млн тонн. Очікуваний дефіцит на кінець року - 0,8-0,85 млн тонн", - констатує Ксаверчук.

За його словами, дефіцит ліг на металургів, які намагалися замістити лом скороченням залишків на складах, чавуном і скороченням виробництва. При цьому весь непростий період для галузі підприємства справно несли податкове навантаження в бюджет. Замість регулювання ринку в інтересах держави (забезпечення балансу між експортом і внутрішнім споживанням) МЕРТ весь час сліпо слухалося однієї зі сторін - експортерів брухту, видавши рекордний обсяг квот на вивезення сировини.

Наголошують, що, для порівняння, 2012 року експорт брухту становив 0,4 млн тонн, 2013-го - 0,3 млн тонн, 2014-го - 0,8 млн тонн на рік.

"Головним бенефіціаром металобрухтної політики Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) став тіньовий бізнес. У результаті такої політики постраждали українські промислові підприємства, які платять податки і працюють легально, і бюджет, який втратив надходження. Головним бенефіціаром металобрухтної політики МЕРТ став один із найбільш тіньових бізнесів у країні - заготівля і експорт металобрухту. Незважаючи на оголошення силових органів про контрабанду та відмивання грошей і заяви металургів про дефіцит сировини, весь 2015 рік МЕРТ ухвалювало рішення, що відображали інтереси тіньового бізнесу", - вважає голова об'єднання.

Водночас гендиректор зазначає, що за минулий рік молоді чиновники розібралися із цією сферою промисловості і тепер вони зможуть приймати рішення в інтересах легального бізнесу і держави. При цьому Л. Ксаверчук шкодує з приводу повільних дій у наведенні ладу в цій сфері - "реальних дій від МЕРТ досі немає".

"Найбільш ефективним способом відновлення статус-кво ми вважаємо введення експортного мита на брухт чорних металів у розмірі EUR 50/тонну. Цей захід дозволить металургам - легальному бізнесу - не програвати під час закупівлі сировини тіньовому бізнесу - експортерам металобрухту. Коли ж ми чуємо з боку МЕРТ про якісь компроміси, залишається лише знизати плечима - який може бути компроміс між легальним і тіньовим бізнесом?" - резюмує голова "Укртрубопрому".

Як наголошують, прем'єр-міністр України Яценюк зажадав від голови МЕРТ Айвараса Абромавичуса терміново внести пропозиції про нормалізацію ситуації із забезпеченням метпідприємств країни брухтом чорних металів:

"А. Абромавичусу. Терміново внести на КМУ (Кабінет Міністрів України, - ред.) пропозиції!

Це тіньовий бізнес, який вбиває виробництво", - йшлося в розпорядженні прем'єр-міністра до інформації про дефіцит брухту чорних металів в Україні, датованому 7 вересня цього року.

Також наголошено, що "Металургпром" і "Укртрубопром" відправили 7 серпня 2015 року листа на адресу Яценюка, в якому відзначали різке погіршення постачання брухтом чорних металів метпідприємств і просили уряд допомогти з вирішенням цієї проблеми.

При цьому констатувалося, що експорт брухту збільшується і пропорційно зростає його недопостачання на метпідприємства.

За даними видання, голова МЕРТ на Раді експортерів за участю прем'єр-міністра 10 грудня повідомив про розробку нового законопроекту про металобрухт для підвищення прозорості ведення бізнесу та виведення його з тіні, а також кращого забезпечення сировиною вітчизняних металургійних підприємств. За його словами, новий законопроект, розроблений міністерством, оприлюднять найближчими днями, проте дотепер його не оприлюднили.

Об'єднання "Металургпром" також виступає за підвищення тимчасового експортного мита на брухт із EUR 10/тонну до EUR 50/тонну.

Згідно з проведеними дослідженнями ДП "Держзовнішінформ", серед невідновлюваних ресурсів 86% опитаних експертів назвали головним стратегічним ресурсом металобрухт.

Підприємства на операціях із брухтом чорних металів у січні-листопаді 2015 року наростили експорт брухту чорних металів на 40,4%, або на 43% (залежно від порівнянної бази) порівняно з аналогічним періодом 2014 року - до 1 млн 175,261 тис. тонн (за 11 місяців 2014 року, за даними митної служби, експортовано 837,141 тис. тонн, за даними Держстату - 822,142 тис. тонн). При цьому за 11 місяців 2015 року поставки металобрухту на металургійні комбінати і заводи знизилися на 25% порівняно з аналогічним періодом 2014 року - до 2,8 млн тонн.

Метпідприємства України торік і цього року неодноразово мали труднощі із забезпеченням металобрухтом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram