ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" хоче взятися за заміну котлів для малозабезпечених

Компанія придумала, куди скерувати 1,5 млрд доларів китайського кредиту.

"Нафтогаз" хоче взятися за заміну котлів для малозабезпечених
Фото: facebook.com/NaftogazUA

"Нафтогаз України" хоче взятися за заміну застарілих неефективних котлів для малозабезпечених сімей, виділивши на це частину коштів із китайського кредиту на 3,6 млрд доларів.

"Маємо реальну можливість скерувати на це 1,5 млрд дол. і встановити нові котли 3,5 млн сімей. В Україні 7 млн домогосподарств користуються газом для опалювання. Близько 70% котлів мають низький рівень ефективності порівняно із сучасними нормами. У кожній третій родині коефіцієнт корисної дії котла взагалі менший за 40%. Так ми втрачаємо кілька мільярдів кубометрів газу на рік. Це наче половину "газпромівського" газу ми закуповуємо, щоб просто випустити потім у повітря", - повідомила прес-служба компанії у фейсбуці.

"Нафтогаз" провів попередні переговори з китайцями про те, щоб скерувати частину кредиту на проект модернізації котлів у побутових споживачів. Споживачі повертатимуть кошти, економлячи газ (за принципом енергосервісного контракту).

"Ми впевнені, що це дуже важливий проект. З іншого боку, це нетрадиційний бізнес для "Нафтогазу". Це бентежить багатьох людей, від яких залежить узгодження та просування проекту з банком Китаю. Біда в тому, що якщо ці гроші не використовує "Нафтогаз", то їх не використовує ніхто. Якщо не узгодити проекти за кредитною угодою до 1 липня 2016 року, вона втратить чинність", - зазначає компанія.

Нагадаємо, в Україні діє державна програма з енергомодернізації житла, в рамках якої держава повертає 20% суми кредиту (але не більш ніж 12 тис. грн), взятого на заміну газового котла. У разі впровадження так званих енергоефективних заходів: придбання радіаторів опалення, регуляторів температури повітря, вікон і балконних дверей з енергоощадним склом, вузлів обліку води і теплової енергії, а також лічильників електричної енергії компенсація становить 30% (до 14 тис. грн). Якщо позичальник також має субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, йому відшкодовують 70% суми кредиту.

До початку опалювального сезону банки видали більш ніж 49 тис. таких кредитів на загальну суму 810,9 млн грн.

Кредити на енергоефективність видають виключно державні банки: Ощадбанк, Укрексімбанк і Укргазбанк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram