ГоловнаЕкономікаБізнес

Голова "Укрбуду" розповів про роботу в зоні ЧАЕС

Бізнесмен поскаржився на колишнє керівництво зоною відчуження.

Голова "Укрбуду" розповів про роботу в зоні ЧАЕС
Фото: kp.ua

У зоні відчуження Чорнобильської АЕС спалахнув скандал. Державне агентство управління зоною відчуження на чолі з гендиректором Юрієм Антиповим відмовилося видавати і продовжувати спецдозволи компаніям, які працюють біля реактора. Про це ABCnews розповів президент корпорації "Укрбуд" Максим Микитась.

"Наша компанія має колосальний стаж роботи в зоні відчуження, і призупинення дії спецдозволу можна назвати майже казусом. Зараз уже все вирішилося, але кілька днів були вельми клопіткими, - говорить Максим Микитась. - Насправді вся ця історія про те, як представник одеських бізнесменів пан Антипов намагався встановити контроль над зоною відчуження, вельми показова. Коли ліцензію намагалися відібрати в компаній "Укрбуду", які працюють всередині блоку, реакції не було. Хоча ми зверталися в усі інстанції, писали скарги прем'єр-міністрові. Реакція була тільки тоді, коли ліцензії позбулася фірма, що забезпечує харчуванням французький консорціум Novarka. Тоді віце-президент ЄБРР (основний інвестор будівництва четвертого саркофага на ЧАЕС - ред.) безпосередньо подзвонив Арсенієві Яценюку - і того самого дня о восьмій вечора відбулася нарада. Якщо не помиляюся, то голова МВС Арсен Аваков одразу ж порушив справу проти Юрія Антипова".

Як запевняє Микитась, зараз ситуація стабілізувалася:

"Чорнобиль - це не місце для самодіяльності. Ба більше, Чорнобиль - це не місце для корупції, оскільки там немає бюджетних грошей. Усі роботи фінансує ЄБРР. Звичайно, намагалися якось натиснути на "Укрбуд" через ліцензію. Але повторюся ще раз - у Чорнобилі ми давно", - додав президент корпорації.

Вимоги до "Укрбуду", за його словами, які висувають система безпеки ЄБРР і американська компанія Bechtel (вона управляє проектом), дуже жорсткі, і їм потрібно відповідати.

"У нас достатньо жорсткі терміни будівництва арки. І ми разом з "Новарка" робимо все можливе, щоб разом зробити арку у 2017 році. Щоб укластися в терміни, з 15 жовтня будівельники перейшли на цілодобовий режим роботи, - продовжує Микитась. - За останні вісім років у нас це 12-й проект у зоні відчуження. Ми монтували нову трубу, робили весь фіззахист контурів, систему протипожежного захисту, інтегрували протипожежну систему всередині четвертого блоку і багато іншого. Практично всі «брудні» роботи, які ведуться у високих радіаційних полях і в зоні граничної відповідальності, виконали ми. Звичайно ж, отриманий досвід ми перенесли на всю діяльність корпорації. Багато в чому завдяки йому "Укрбуд" став лідером будівельного ринку", - резюмував президент "Укрбуду".

Нагадаємо, будівництво нового саркофага почалося 2012 року. Згідно з повідомленням прес-служби ЄБРР, фінансування нового безпечного саркофага забезпечують міжнародна спільнота й уряд України коштом Чорнобильського фонду "Укриття".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram