ГоловнаЕкономікаБізнес

Яресько: малі фермери не постраждають від скасування пільг на ПДВ

Глава Мінфіну виключила перегляд спецрежиму у 2016 році

Яресько: малі фермери не постраждають від скасування пільг на ПДВ
Фото: sannews.com.ua

Міністр фінансів Наталія Яресько заявила, що скасування пільг на ПДВ, через які почався страйк сільгоспвиробників, не вплине на малих фермерів.

"Більшість із коштів спецрежиму, які були минулого року, використала мала частина аграрних підприємств. Більшість йшло на найбільш прибуткові і великі підприємства. Тобто цей міф, що малий фермер від цього страждає, не збігається з даними і фактами Державної фіскальної служби", - заявила вона на підсумковій прес-конференції в середу.

Спецрежим обкладення ПДВ підприємств АПК діяв з 1998 року і дозволяв їм не сплачувати цей податок до бюджету, а зберігати на спецрахунку. Скасування цієї пільги домагався МВФ. Верховна Рада у підсумку зберегла спецрежим, однак зобов'язала сплачувати частину ПДВ до бюджету. Так, для рослинництва 15% ПДВ залишатимуть виробникові на спецрахунку, а 85% направлятимуть до бюджету; виробництво великої рогатої худоби і молока - 80 і 20%; виробники решти продукції - 50 і 50% відповідно. З 2017 року спецрежим підлягає скасуванню.

При цьому Яресько зазначила, що такий "потрійний підхід" не узгоджено з МВФ, і Мінфіну доведеться переконувати Фонд у тому, щоб залишити все, як є.

Крім того, в новому році Рада поверне експортерам зернових і технічних культур право на відшкодування ПДВ з бюджету. Передбачено створення двох реєстрів - для великих експортерів з часткою експорту до 40% і для всіх інших. Перші мають отримувати ПДВ в автоматичному режимі, другі - за залишковим принципом. Аграрне лобі при цьому заявляє, що в бюджеті не передбачено достатньо коштів для відшкодування ПДВ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram