ГоловнаЕкономікаБізнес

Подорожчання пляшки горілки до 90 гривень не буде, - АЛВА

Підвищення акцизів призведе до зростання цін приблизно на 11 гривень до 66-ти

Подорожчання пляшки горілки до 90 гривень не буде, - АЛВА
Фото: tsn.ua

За підрахунками Асоціації легальних виробників алкоголю, після ухваленого підвищення акцизів на 50% півлітрова пляшка горілки в роздробі коштуватиме мінімум 66 гривень, пише РБК-Україна з посиланням на президента АЛПА Андрія Ахтаніна.

Верховна Рада України проголосувала за зміни до Податкового кодексу, зокрема за підвищення ставки акцизного збору на спирт і міцні алкогольні напої на 50%. Раніше Кабінет Міністрів наполягав на тому, що акцизи на алкоголь потрібно підвищити на 100%. У свою чергу, податковий комітет Верховної Ради на чолі з Ніною Южаніною озвучував свою оптимальну цифру підвищення - на 15%. Виробники наголошували, що радикальне підняття акцизних ставок вб'є алкогольну галузь і призведе до різкого зростання контрафакту, оскільки різниця в ціні між легальною і тіньовою продукцією становить понад 70 гривень за пляшку. Однак у дебатах з Кабміном комітет Южаніної так і не зміг відстояти прийнятний рівень акцизів, унаслідок чого мусив погодитися на цифру 50%.

«Незважаючи на складнощі у голосуванні за податковий кодекс і бюджет-2016, парламентський податковий комітет до останнього відстоював свою позицію щодо акцизної політики. Споконвічна цифра у 15%, запропонована Ніною Южаніною, була точно вивіреною і оптимальною. Вона відповідала реальному стану справ у галузі і при цьому дозволяла забезпечити бюджет додатковими відрахуваннями. На жаль, парламентарі, зокрема члени БПП, які виступали проти радикального підвищення акцизів, не змогли протистояти уряду Яценюка, який своїми діями штовхає нашу галузь у прірву», - заявив Ахтанін.

За словами фінансового аналітика Еріка Наймана, парламентський Комітет з питань податкової та митної політики спрацював дуже грамотно і продемонстрував європейський підхід до формування законодавчих норм. «Стратегія взаємодії держави з бізнесом, заснована на диктатурі, в корені неправильна. Саме бізнес забезпечує виплати пенсій, податкові надходження державі, дає робочі місця і виплачує зарплати. Безапеляційне і необґрунтоване підвищення податків дає лише зворотний ефект. Не можна безмежно нарощувати надходження до бюджету, посилюючи тиск на цілі галузі і буквально ставлячи їх на межу виживання. Це свідомо програшна стратегія, і у всіх цивілізованих країнах від такого підходу давно відмовилися. У результаті уряд, напевно, не отримає тих додаткових вливань до бюджету, на які розраховував», - упевнений експерт.

Як зазначають в Асоціації, ухвалене збільшення акцизних ставок у 50% - це та риса, переступивши яку легальна галузь може остаточно програти тіньовому ринку. Вже сьогодні його частка становить 40%. Навіть таке підвищення, яке називають компромісним, помітно погіршить становище легальних виробників, зокрема через подорожчання продукції. Півлітрова пляшка горілки підніметься в ціні приблизно на 11 гривень і в роздробі коштуватиме мінімум 66 гривень. При цьому законодавчо регульована мінімальна роздрібна ціна продукту на полиці не зросте, що також спричинить за собою зростання контрафакту. В Асоціації легальних виробників алкоголю підкреслюють: наслідуючи приклад аграріїв, представники алкогольної галузі залишають за собою право на пікетування Кабміну і проведення акцій протесту проти ухвалених урядом рішень.

Асоціація легальних виробників алкоголю створена учасниками ринку у 2015 році з метою боротьби з фальсифікатом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram