ГоловнаЕкономікаБізнес

Ціна бареля нафти у вівторок впала нижче за 31 долар

Найбільш песимістичний прогноз передбачає подальший обвал до 10 доларів.

Ціна одного бареля нафти північноморського сорту Brent у вівторок впала нижче від позначки 31 долар. Про це свідчать біржові дані лондонського торговельного майданчика ICE Futures.

Станом на 10:00 ранку за київським часом котирування були на рівні 30,63 долара за барель, при цьому півтора години тому вони сягали навіть 30,44 долара. За оцінкою Reuters, ціна Brent впала до мінімального рівня з квітня 2004 року, а американського сорту WTI (який торгується приблизно на тому самому рівні, що й Brent) - з грудня 2003 року.

Трейдери відкрили рекордну кількість коротких позицій (ставок на зниження цін) на американський еталон WTI. Банки Barclays, Macquarie, Bank of America Merrill Lynch, Standard Chartered і Societe Generale у понеділок знизили прогнози цін на 2016 рік. "Помітне погіршення фундаментальних показників ринку нафти на початку 2016 року спонукало нас істотно знизити прогнози ціни нафти на 2016 рік. Ми очікуємо середньорічну ціну Brent і WTI у $37 за барель, порівняно з попередніми прогнозами $60 для Brent і $56 для WTI", - йдеться у звіті Barclays.

При цьому банк Standard Chartered навіть припускає, що ціни можуть впасти і до 10 доларів за барель.

"Оскільки жодні ринкові показники не ведуть ринок нафти до рівноваги, ціни майже повністю залежать від фінансових потоків, спричинених коливаннями цін на інші активи, включно з доларом США і фондовими ринками. Ми вважаємо, що ціни можуть впасти до $10 за барель, і тільки тоді більшість учасників грошового ринку вирішать, що ситуація зайшла занадто далеко", - йдеться у звіті Standard Chartered.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram