ГоловнаЕкономікаБізнес

Яценюк зажадав прив'язати ціну на бензин до котирувань нафти

Прем'єр здивувався вартості бензину на заправках.

Яценюк зажадав прив'язати ціну на бензин до котирувань нафти
Фото: Сергей Нужненко

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк зажадав, щоб Міненерго й АМКУ переконали трейдерів знизити ціни на заправках.

"Я прошу АМКУ... разом з операторами ринку напрацювати формулу ціноутворення на нафтопродукти залежно від того, яка ціна на нафту на світових ринках", - сказав прем'єр на засіданні уряду в середу. За словами Яценюка, АМКУ мав зробити це ще три місяці тому.

Окрім того, прем'єр зажадав від міністра енергетики Володимира Демчишина разом із представниками АМКУ "сьогодні-завтра" провести зустріч з основними операторами ринку, щоб вийти на зниження ціни на бензин.

"Я прошу міністра енергетики разом з АМКУ - дорогі друзі, ціна на нафту зараз уже на рівні 30 доларів. А заправки поки що стоять на тих самих цінових параметрах, на яких стояли місяць тому. Отже, будь ласка, проведіть зустріч - Ви (Володимир Демчишин, - ред.), Антимонопольний комітет, основні оператори ринку. Це не є адміністративним тиском. Йдеться виключно про економічні передумови зменшення вартості нафтопродуктів на автозаправних станціях. Якщо ціна на нафту - 30 доларів, будь ласка, рахуємо дуже просто: Platts, ПДВ, транспорт, акцизи - і так уже сьогодні ми бачимо те, що є можливість певного зниження цін на нафтопродукти на автозаправних станціях", - сказав Яценюк.

"Що менша ціна на нафту, то менша ціна на пістолеті", - виклав своє бачення прем'єр.

Нагадаємо, Міністерство енергетики у вівторок повідомило, що в середу проведе нараду з представниками ключових українських нафтотрейдерів, присвячене зниженню цін на нафтопродукти.

За останні три місяці ціни на нафту марки Brent на світових ринках знизилися з 52 до 32 доларів за барель.

При цьому за той самий період ціни на бензин в Україні знизилися лише трохи. Наприклад, середня ціна А-95 у середині вересня становила 19,6 гривні, зараз же - 19,4 гривні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram