ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна відправила першу колону вантажівок у Казахстан з Білорусі

Сьогодні пішли перші вісім машин

Україна відправила першу колону вантажівок у Казахстан з Білорусі
Наталья Микольская

Україна у вівторок відправила першу колону вантажівок за новим маршрутом у Казахстану. Від початку року РФ припинила пропускати українські вантажні автомобілі і вагони через пункти пропуску на спільному кордоні і зажадала відправляти їх через Білорусь.

Про це повідомила заступник міністра економіки Наталія Микольська на бріфінгу у вівторок.

"Сьогодні пішли перші 8 машин із конвоєм по території РФ. Ми стежимо за цим, для того, щоб зрозуміти, чи можуть рухатися наші автомобілі і чи дістануться свого місця призначення, перетнуть кордон РФ з Казахстаном. Вартість конвою - 350 доларів за одну машину", - повідомила вона.

За словами заступника міністра, Росія також почала забороняти українським водіям заїжджати на територію РФ з Білорусі. Вони мусять проходити через прямі пункти пропуску, а самі вантажівки повинні проводити через російсько-білоруський кордон російські водії.

"Тобто, коли водії заїжджають до Білорусі, а далі в РФ, вони отримують відмови. І мотивація РФ - або пересаджуйте російських водіїв, або наймайте російських водіїв", - заявила заступник міністра.

Нагадаємо, 1 січня 2016 року президент Росії Володимир Путін підписав указ, який забороняє прямі транзитні перевезення вантажів з України в Казахстан. У документі йдеться, що міжнародні транзитні автомобільні та залізничні перевезення вантажів з території України на територію республіки Казахстан через територію РФ здійснюються тільки з території Білорусі. Таке обмеження пояснюється припиненням дії зони вільної торгівлі між Україною і Росією.

У середині січня Україна організувала транзит вантажів до Казахстану в обхід Росії, запустивши демонстраційний рейс контейнерного потяга за маршрутом Україна - Грузія - Азербайджан - Казахстан - Китай (через Каспійське і Чорне моря).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram