ГоловнаЕкономікаБізнес

Потрібно ліквідувати корупційні ризики у сфері експорту металобрухту, - нардеп

А також є потреба в чітких правилах на рівні закону і в більшій прозорості, каже голова профільного комітету.

Потрібно ліквідувати корупційні ризики у сфері експорту металобрухту, - нардеп
Фото: mvdlnr.ru

Комітет Верховної Ради з питань промислової політики і підприємництва має намір змінити нинішню систему розподілу експортних квот на металобрухт. Про це повідомив голова комітету Віктор Галасюк, інформує РБК-Україна.

"Механізм прозорих аукціонних торгів є дієвим замінником ручного регулювання розподілу квот на експорт металобрухту. Більше чітких правил на рівні закону, більше прозорості, більше ринкових механізмів і менше можливостей ручного регулювання для чиновників - запорука добросовісної конкуренції", - зазначив він.

Альтернативою аукціонним торгам, за словами Віктора Галасюка, може стати різке (у рази) підвищення експортних мит на металобрухт.

"Підвищення експортного мита може спрацювати не менш ефективно і може бути імплементоване законодавчо. Перевагою цього варіанта є відсутність потреби у квотуванні експорту металобрухту і, відповідно, в ручному розподілі квот. Потрібно ліквідувати корупційні ризики у сфері експорту металобрухту", - розповів політик.

Окрім того, Віктор Галасюк заявив, що під час визначення пріоритетів на користь металургійних підприємств чи експортерів брухту слід враховувати не вузько комерційні, а державні інтереси.

"Потрібно чітко дивитися, скільки яка галузь створює робочих місць, скільки генерує доданої вартості, скільки сплачує податків - і відповідно розставляти пріоритети державної економічної політики", - додав він.

Як зазначали ЗМІ, за даними асоціації Металургпром, у 2015 році дефіцит металобрухту на українських металургійних підприємствах, спричинений його безконтрольним експортом, становив 855 тис. тонн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram