ГоловнаЕкономікаБізнес

АМКУ оштрафував "Газпром" на 85 млрд гривень

Російську компанію визнали винуватою у зловживанні монопольним становищем.

АМКУ оштрафував "Газпром" на 85 млрд гривень
Фото: www.rbc.ua

Антимонопольний комітет України оштрафував російську компанію "Газпром" на 85 млрд гривень за зловживання монопольним становищем.

Про це повідомив голова відомства Юрій Терентьєв у своєму фейсбуці.

"Тільки-но ухвалено рішення про зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу магістральними трубопроводами територією України компанією "Газпром" як монопольним покупцем. Сума штрафу - 85 млрд грн", - повідомив Терентьєв.

Це рекордний штраф в історії Антимонопольного комітету. Попередній рекорд установлено 2012 року, коли за антиконкурентні узгоджені дії на 419 млн гривень оштрафували асоціацію "Меблідеревпром" і 14 її учасників. Втім, штрафи комітету практично ніколи не виплачуються в повному обсязі. Відповідачі оскаржують (і найчастіше успішно) більшість рішень комітету в судах.

Нагадаємо, наприкінці квітня антимонопольні органи Європейського Союзу пред'явили "Газпрому" офіційне звинувачення у зловживанні монопольним становищем у Польщі, в Угорщині, Естонії, Латвії, Литві, Чехії, Словаччині, Болгарії. Російську компанію звинуватили у створенні штучних бар'єрів для постачання газу з одних країн Центральної та Східної Європи в інші та встановленні несправедливих цін на газ.

Після цього прем'єр Арсеній Яценюк попросив АМКУ порушити аналогічну справу. 13 травня 2015 року Антимонопольний комітет почав розгляд проти "Газпрому" за зловживання монопольним становищем.

Наприкінці грудня АМКУ повідомив, що у 2009-2015 роках "Газпром", займаючи монопольне становище на ринку, постійно порушував умови транзитного контракту з НАК "Нафтогаз" й ігнорував будь-які звернення про зміну умов співпраці на економічно обґрунтовані і взаємовигідні.

Варто зазначити, що в Стокгольмському арбітражному суді перебувають позови України до "Газпрому" на суму понад 23 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram