ГоловнаЕкономікаБізнес

Яценюк запідозрив змову між мережами АЗС

"За дивним збігом обставин основні оператори поділилися на групи".

Яценюк запідозрив змову між мережами АЗС
Фото: Сергей Нужненко

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк запідозрив змову між мережами автозаправних станцій.

У п'ятницю він провів нараду з приводу ціноутворення на ринку нафтопродуктів, на якій нагадав про своє доручення провести зустрічі з операторами ринку нафтопродуктів і обговорити необхідність знизити ціни. Яценюк підкреслив, що за тиждень вартість нафти впала майже на 10 доларів за барель, тоді як бензин в Україні подешевшав у середньому на 50 копійок, а дизпаливо - на гривню.

"За дивним збігом обставин основні оператори поділилися на групи, і ці групи дуже синхронно і швидко приймають рішення про зміну ціни", - цитує прем'єра прес-служба уряду України. У зв'язку із цим він попросив голову АМКУ Юрія Терентьєва з'ясувати, чи є змова на ринку нафтопродуктів.

Яценюк пояснив, що, на його думку, є два базові компоненти у формуванні ціни на нафтопродукти: ціна на нафту і валютний курс. "Якщо ціна на нафту падає, то це об'єктивно повинно впливати на кінцеву ціну для споживача. Якщо курс стабільний і ціна на нафту падає, то це безпосередньо впливає на зменшення ціни на автозаправній станції. Якщо курс має інші параметри і ціна на нафту має інші параметри, то це також у результаті повинно відображатися на вартості нафтопродуктів", - сказав він.

"Ми нікого нічого не просимо, ми не встановлюємо ціни чи формули. Ми вимагаємо лише одного: ринкових підходів і конкуренції на ринку. Що більша конкуренція, то, відповідно, менший вплив на ціну", - додав Яценюк.

Голова АМКУ визнав, що на ринку є ознаки антиконкурентної поведінки окремих гравців. Він попросив місяць на розслідування, пообіцявши повідомити результати у другій половині лютого.

Нагадаємо, що на сьогоднішньому засіданні Яценюк також зажадав перевірити якість бензину на заправках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram