ГоловнаЕкономікаБізнес

У "Лукойлі" заявили, що світ не може існувати з нафтою по $30

Федун порівняв ринок зі стадом тварин, яке гасає взад і вперед

У "Лукойлі" заявили, що світ не може існувати з нафтою по $30
Леонид Федун
Фото: live-football.ru

Співвласник російської нафтової компанії "Лукойл" Леонід Федун заявив, що світ не може існувати з нафтою по $30.

"Звичайно, далі продавлювати ринок вниз ще можна, але економічно це вже не має сенсу. Це з точки зору спекулянтів. З точки зору технології, світ за $30 за барель існувати не може. Цією нафти буде недостатньо", - розповів він в інтерв'ю ТАСС.

За його словами, велика частина нафти, яка зараз видобувається в світі, має вищу собівартість, ніж $30 за барель. Тому якщо ціна знаходитиметься на такому рівні довгий час, то нафта просто закінчиться. "Падіння видобутку на традиційних родовищах нафти достатньо довгий процес. Якщо не інвестувати, то вона скорочуватиметься приблизно на 5-10% на рік, а на сланцевих родовищах вже на 60% на рік", - заявив Федун.

При цьому він відмовився прогнозувати ціну на нафту. "Справа в тому, що ринок нафти достатньо дивний, і ціна слабко пов'язана з реальними подіями. Прогноз можна робити тільки виходячи з миттєвої ситуації. От сьогодні "бах" - $30, вчора було $50. Дуже велика невизначеність. Передбачити ціну неможливо, коли стадо інвесторів з інстинктами тварин гасає то взад, то вперед", - сказав Федун.

Нагадаємо, що наразі нафта знаходиться на рівні близько 31 долар за барель Brent. Наприкінці минулого тижня паливо подорожчало приблизно на 10%, але в понеділок падіння нафтових котирувань відновилося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram