ГоловнаЕкономікаБізнес

У Криму на обладнанні "Київстару" запускають другу мережу мобільного зв'язку

Huawei замінила Ericsson, що відмовився працювати з півостровом

У Криму на обладнанні "Київстару" запускають другу мережу мобільного зв'язку
Фото: itc.ua

Окупаційна адміністрація Криму запускає на базі конфіскованого обладнання "Київстару" другу мережу мобільного зв'язку, пишуть "Ведомости".

З 1 лютого оператор "Крымтелеком" запустить в основних містах півострова мережу UMTS (3G), а потім протягом місяця запрацюють також мережі GSM. Зв'язок надаватиметься в містах, на трасах і на південному березі Криму. Повністю покрити півострів планують пізніше.

"Кримтелеком" був створений на базі націоналізованого обладнання "Київстару", який припинив роботу на півострові влітку 2014 року. Проте в компанії стверджують, що 70% техніки - нова.

Торік повідомлялося, що "Крымтелеком" не може почати роботу у зв'язку з тим, що ядро мережі "Київстару" побудовано на обладнанні шведської компанії LM Ericsson. За російськими законами, мобільний оператор зобов'язаний встановити на свою мережу систему оперативно-розшукових заходів (СОРЗ).

Однак оновлення для СОРЗ отримати не вдавалося, оскільки Ericsson підтримує санкції проти російських компаній, розташованих на півострові. У результаті проблему з СОРМ вирішили завдяки заміні обладнання ядра мережі з Ericsson на Huawei.

З 2014 року у Криму працює тільки один оператор – "К-телеком" (бренд Win-mobile), зареєстрований у Краснодарі. Він працює на частотах, які раніше належали "МТС-Україна". Власником компанії називають ліванця П'єра Мішеля Фаттуша, який є давнім партнером МТС у Вірменії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram