ГоловнаЕкономікаБізнес

Рада продовжила мораторій на банкрутство "Енергоатому"

Банкрутство компанії загрожує крос-дефолтом за міжнародними заборгованостями держави

Рада продовжила мораторій на банкрутство "Енергоатому"
Фото: http://gasunion.org.ua/

Верховна Рада в четвер продовжила мораторій на банкрутство НАЕК "Енергоатом" до кінця 2016 року. За відповідний законопроект №3097 проголосували 235 народних депутатів.

Як ідеться в пояснювальній записці до документа, за останні вісім років кредитори "Енергоатому" кілька разів робили спроби порушити справу про банкрутство. Якби суд ухвалив таке рішення зараз, комерційні банки отримали б право вимагати дострокового погашення поточних кредитів на суму майже 7,3 млрд гривень.

Вільних коштів на це компанія не має, тому всі надходження "Енергоатому" за надану електроенергію перенаправили б на погашення кредитів. У результаті компанія втратила б можливість фінансувати продовження термінів експлуатації енергоблоків АЕС, виплачувати зарплату, закуповувати ядерне паливо.

Також банкрутство "Енергоатому" загрожує крос-дефолтом за міжнародними заборгованостями держави і державних підприємств.

У пояснювальній записці також зазначається, що ДП "Енергоринок" заборгувало "Енергоатому" 10,2 млрд гривень за електроенергію.

Нагадаємо, "Енергоатом" експлуатує Запорізьку, Рівненську, Хмельницьку і Южно-Українську АЕС, а також об'єднує Ташлицьку ГАЕС і Олександрівську ГЕС (всі три - Миколаївська область). До складу компанії входить також Донузлавська ВЕС (Крим).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram