ГоловнаЕкономікаБізнес

Яценюк доручив скоротити час шляху контейнерного потяга в обхід Росії до 10 діб

Тестовий рейс дістався кордону Китаю на 16-й день шляху

Яценюк доручив скоротити час шляху контейнерного потяга в обхід Росії до 10 діб
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк поставив завдання скоротити час шляху нового контейнерного потяга так званому "новому Шовковому шляху" до 10 діб.

Про це він заявив на нараді в "Укрзалізниці", інформує "Інтерфакс-Україна".

"Це дозволить нам скоротити витрати на транзит і прискорити його", - сказав він.

Прем'єр також доручив Міністерству інфраструктури провести в Астані всі необхідні переговори щодо проходження кордонів, швидкості проходження потяга і всіх невирішених питань.

"Зараз вартість перевезення одного контейнера близько $5,5 тис., це, признатися, дещо дорожче, ніж традиційний шлях через РФ. Але якщо ми зможемо повністю завантажувати потяг, ми знизимо вартість перевезення", - сказав Яценюк.

За словами голови департаменту комерційної роботи "Укрзалізниці" Юрія Меркулова, вже є розуміння як завантажувати потяг. За його прогнозами, потяг вирушить назад в Україну наприкінці лютого.

Нагадаємо, 15 січня з Іллічівського морського порту вирушив перший експериментальний рейс у складі 10 вагонів і 20 сорокафутових контейнерів за маршрутом Україна-Грузія-Азербайджан-Казахстан-Китай в обхід Росії. Цей маршрут є новим напрямком "Шовкового шляху" і альтернативою, яка дозволить перенаправити вантажопотоки у східному напрямку в обхід території Росії.

Тестовий рейс дістався кордону Китаю на 16-й день шляху - вранці 31 січня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram