ГоловнаЕкономікаБізнес

Голова ФДМ назвав претендентів на Одеський припортовий завод

Підприємством цікавляться близько десятка інвесторів.

Голова ФДМ назвав претендентів на Одеський припортовий завод
Игорь Билоус, руководитель ФГИ
Фото: сайт ГФСУ

Голова Фонду держмайна Ігор Білоус назвав претендентів на Одеський припортовий завод, який Україна планує продати цього року.

"Покупці різні: профільні, трейдери, підприємці. Усі вони західні: Yara, Koch Fertilizers, OCI, CF Industries, це - конкретні імена. Є профільні інвестори, які розуміють ризик України. Це - польська група Кульчика, підприємство Ciech - виробник соди. Вони продали свою частку в іншому підприємстві і повинні отримати кілька мільярдів доларів. Yara - глобальна світова компанія, яка купує такі активи, тому що хоче бути номером один. Але в них дуже чутливе ставлення до корупції. Є трейдер IBЕ Trade, там власник Алекс Ровт, який має активи і в нас, і в Росії. Цей трейдер тримає 12% ринку, платить мільярди податків у США. Koch Fertilizers - одна з найбільших американських корпорацій. CF Industries - компанія з офісом у Чикаго, яку вважають одним із кращих операторів таких заводів", - заявив він в інтерв'ю УНІАН.

За словами Білоуса, потенційних інвесторів є близько десятка. "Тих, хто реально піде на приватизацію - не більш ніж п'ятеро, тих, хто реально зайде в кімнату аукціону, нехай буде хоча б троє", - сказав він.

Голова ФДМ сподівається виставити ОПЗ на продаж щонайпізніше на початку травня, щоб у червні закрити операцію.

"Відкладати продаж далі не можна, тому що ситуація на ринку не стане кращою. Запасу потужності в заводу не так багато. І це все-таки не нове підприємство. Його не можна тримати ще рік", - заявив він.

Нагадаємо, продаж ОПЗ запланували ще на грудень 2014 року, але зупинили. Влітку 2015 року підготовка до приватизації відновилася, і в серпні ФДМ виставив на продаж на фондовій біржі пробний пакет акцій заводу в розмірі 5%, щоб визначити вартість заводу. Однак через два тижні уряд вирішив, що так не вдасться дізнатися реальну ціну підприємства, і знову відклав приватизацію.

Для того, щоб ОПЗ можна було виставити на продаж, Верховна Рада повинна прийняти законопроект 2319д, який скасовує "норму про п'ять відсотків".

У 2009 році, коли була зроблена перша спроба приватизувати Одеський припортовий завод, його продали "приватівській" фірмі "Нортіма" за 5 млрд гривень (близько 625 млн доларів за курсом 8 грн/дол.). Згодом результати конкурсу, як відомо, були скасовані.

ОПЗ має найбільше в СНД виробництво аміаку і просто велике виробництво карбаміду, а також унікальний - єдиний в країні - термінал перевалки аміаку на морські судна. Крім того, одеський завод є кінцевою ланкою аміакопроводу Тольятті-Горлівка-Одеса.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram