ГоловнаЕкономікаБізнес

Публічний тендер знизив ціни на трансформатори для "Укренерго" вдвічі

Григоришин запропонував обладнання за 928 млн гривень замість 2 мільярдів.

Публічний тендер знизив ціни на трансформатори для "Укренерго" вдвічі
Фото: ztr.com.ua

Російський бізнесмен Костянтин Григоришин виграв тендер "Укренерго" на поставку електричних трансформаторів. Про це повідомив екс-член НКРЕКУ Андрій Герус у фейсбуці.

Завод "Запоріжтрансформатор" запропонував найнижчу ціну за всіма трьома лотами: автотрансформатори і реактори напругою 750 кВ, автотрансформатори напругою 330 кВ, лінійні трансформатори. "Daewoo знявся з тендеру, Siemens подався тільки на перший лот", - зазначив Герус. Daewoo International Corporation вирішила не брати участь у комерційному етапі торгів через високі валютні ризики, оскільки валютою торгів є гривня без прив'язки до основних іноземних валют.

Запропонована вартість становить 928 млн гривень з ПДВ, хоча раніше на трансформатори компанія планувала витратити 2,04 млрд гривень. Ціна відповідає 7,8 тис. доларів за мегавольт-ампер, а не 21 тис. доларів, як раніше, підрахував Герус.

"Інтерфакс-Україна" пише, що ціна першого лота становить 335,3 млн гривень, другого - 571,4 млн гривень, третього - 21,9 млн гривень.

Заявки на участь у тендері із закупівлі трансформаторного обладнання НЕК "Укренерго" подали ЗТР, представництва ABB і Siemens в Україні, Daewoo International Corporation і ТОВ "Квант-Сервіс" (Полтава, представник Hyundai). До другого етапу тендера допустили усіх претендентів за винятком "Квант-Сервіс".

Варто зазначити, що прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заборонив проводити оплату за тендером, поки не проведуть перевірку обґрунтованості ціни на трансформатори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram