ГоловнаЕкономікаБізнес

Підвищення тарифів на послуги держмонополій може призвести до соціальних катаклізмів, - Галасюк

Голова промислового комітету побоюється зупинок підприємств.

Підвищення тарифів на послуги держмонополій може призвести до соціальних катаклізмів, - Галасюк
Виктор Галасюк
Фото: liashko.ua

Підвищення залізничних тарифів на вантажні перевезення повинно розглядатися з урахуванням їх системного впливу на економіку, оскільки це може призвести до соціальних катаклізмів. Таку думку висловив голова комітету з промислової політики Верховної Ради Віктор Галасюк в інтерв'ю виданню "Новое время".

"Ще одна проблема - високі залізничні тарифи і постійна спроба "Укрзалізниці" підняти їх. Ці тарифи не можуть бути предметом самостійного регулювання без урахування того ефекту, який вони роблять на економіку в цілому. Будь-яке рішення Кабінету Міністрів, Верховної Ради, яке стосується таких економічних важелів, як податки, тарифи, вартість кредитної ставки, величина кредитної ставки і так далі, має оцінюватися,зважаючи на системний вплив на економіку. Тому ми виступаємо за те, щоб тарифи держмонополії в принципі не могли підвищувати без узгодження з усіма сторонами процесу", - сказав він.

Галасюк зазначив, що в результаті підвищення тарифів робота безлічі аграріїв, хіміків, металургів, виробників будматеріалів просто зупиниться і країна позбудеться великої кількості робочих місць.

"Ви порахували скорочення робочих місць? Ви порахували перехід частково прибуткових підприємств у збиткову зону? Ви порахували, до яких соціальних катаклізмів це може привести?" - додав голова профільного комітету.

На його думку, повинен бути системний регулятор, який якраз і допомагає збалансувати інтереси виробників, споживачів, держави і прийняти виважені управлінські рішення, які вигідні країні в цілому, а не якомусь окремому державному монополісту.

"У мене питання: якщо йде таке підвищення тарифів, то чому через нього повинна страждати вся промисловість, яка і так сьогодні перебуває в критичному стані?" - підсумував Галасюк.

Нагадаємо, "Укрзалізниця" заявила про плани цього року підвищити залізничні тарифи на вантажні перевезення щонайменше на 15%. За останні три роки тарифи вже підвищували п'ять разів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram