ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укрзалізниця" обговорить з промисловцями терміни індексації вантажних тарифів, - Завгородній

Транспортний монополіст розуміє складність ситуації, в якій опинилося багато вітчизняних промислових підприємств.

"Укрзалізниця" обговорить з промисловцями терміни індексації вантажних тарифів, - Завгородній
Фото: ukrspec.com

«Укрзалізниця» готова обговорювати з галузевими асоціаціями графік індексації тарифів на вантажні залізничні перевезення. Про це заявив в.о. генерального директора «Укрзалізниці» Олександр Завгородній під час громадських консультацій, проведених Державною регуляторною службою, пишуть "Коментарі".

За словами керівника державного транспортного монополіста, він бачить складність ситуації, в якій опинилося багато вітчизняних промислових підприємств. Однак без конкретного рішення «долі» вантажних тарифів фінансова діяльність «Укрзалізниці» залишається заблокованою. Тому представники галузевих об'єднань повинні запропонувати конкретну дату, коли підвищення тарифів стане для них прийнятним.

«Якби бізнес прийшов і сказав, що ми не можемо сьогодні це зробити, але ми розуміємо ваші проблеми і розуміємо, що це треба робити. Перенесімо цю справу умовно на 1 червня, або 1 жовтня, або коли відрегулюється ситуація. Тоді буде розуміння ситуації. Повинні бути якісь терміни», - наголосив Олександр Завгородній. Представники промислових об'єднань запропонували орієнтуватися на практики, прийняті в розвинених сировинних економіках, - прив'язати державну тарифну політику до сировинних індексів, які відображають прибутковість основних галузей країни. Коли транспортна монополія наполягала на підвищенні, а весь бізнес виступав проти, була створена така саморегулювальна система - тарифи на залізничні перевезення вантажів автоматично підвищуються слідом за зростанням сировинних індексів.

Заступник міністра інфраструктури Микола Снітко уточнив, що прийти до порозуміння залізничникам і промисловцям допоможе робоча група при Державній регуляторній службі.

«Повинно бути все правильно прораховано і прозоро доведено до всіх учасників ринку перевезень. Ми підтримуємо, що для цього потрібно створити робочу групу з НКРТ, яка вирішить це питання одноразово. Потрібно показати чітку позицію залізничників і позицію всіх наших учасників ринку перевезень, збалансувати і прийняти рішення про нинішній тариф», - пояснив Микола Снітко.

Він додав, що якщо аргументи галузевих організацій виявляться переконливими, Мінінфраструктури прислухається до їхньої думки.

Нагадаємо, галузеві асоціації заявили, що заплановане Мінінфраструктури підвищення тарифів на залізничні вантажоперевезення на 15% з 1 березня 2016 року призведе до катастрофічних наслідків для економіки і різкого зниження курсу національної валюти. Експортери закликали уряд ввести на 2016 рік мораторій на підвищення тарифів на залізничні перевезення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram