ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна і Грузія активізують розвиток "шовкового шляху" в обхід РФ

Порошенко провів зустріч з прем'єром Квірікашвілі

Україна і Грузія активізують розвиток "шовкового шляху" в обхід РФ
Порошенко и Квирикашвили
Фото: president.gov.ua

Україна і Грузія мають намір активізувати розвиток залізничного маршруту в обхід Росії, який називають новим "шовковим шляхом".

Як ідеться в повідомленні прес-служби президента України, це питання Петро Порошенко сьогодні обговорив із прем'єр-міністром Грузії Георгієм Квірікашвілі в рамках візиту до Німеччини.

"Співрозмовники обговорили актуальні питання двостороннього порядку денного і домовилися активізувати економічне співробітництво, зокрема розвиток маршруту нового «шовкового шляху»", - сказано в ньому. Також Порошенко і Квірікашвілі обговорили проведення чергового засідання Спільної міжурядової українсько-грузинської комісії з питань економічного співробітництва, яке має відбутися цього року.

Крім того, президент подякував Квірікашвілі за гуманітарну допомогу, яку Грузія надала Україні, а також за сприяння в реабілітації українських дітей і поранених військовослужбовців на території Грузії.

Порошенко запросив прем'єр-міністра Грузії відвідати Україну.

Нагадаємо, Україна 15 січня запустила демонстраційний рейс контейнерного потяга у складі 10 вагонів і 20 сорокафутових контейнерів по так званому новому "шовковому шляху": Україна - Грузія - Азербайджан - Казахстан - Китай (через Каспійське і Чорне моря). Він дістався до кордону Китаю на 16-й день шляху, вранці 31 січня. Від казахстансько-китайського кордону вантажі відправили у великі промислові міста КНР (Чженжоу, Чунцин, Лянюнгань).

Цей маршрут є новим напрямком "Шовкового шляху" та альтернативою, яка дозволить перенаправити вантажопотоки у східному напрямку в обхід території Росії. Він включає поромні переправи Чорного і Каспійських морів (Іллічівськ - Батумі і Алят - Актау-Порт) і покликаний стати конкурентним порівняно з традиційним сухопутним маршрутом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram