ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна і Росія погодили повернення додому заблокованих фур

Мінінфраструктури закликає активістів не заважати проїзду вантажівок.

Україна і Росія погодили повернення додому заблокованих фур
Блокирование российских фур в Житомирской области
Фото: facebook.com / Рух Автомайдан Житомир

Міністерство інфраструктури України домовилося про безперешкодне повернення в Україну українських вантажівок, які внаслідок призупинення транзиту залишилися на території РФ або в країнах Азії на кордоні з РФ. Натомість українська сторона дозволить проїзд через українську територію російським вантажним автомобілям, які очікують повернення додому з країн ЄС.

Таке рішення було сьогодні погоджено з Міністерством транспорту Російської Федерації, повідомляють на сайті МІУ.

"Режим «їду додому» вводиться з 16.02.2016 до 25.02.2016 включно. Тобто понад 600 українських автомобілів, які вже заблоковані на території РФ або вирушають в Україну з країн Азії, зможуть у цей період безперешкодно дістатися України. Аналогічно близько 600 російських автомобілів зможуть повернутися в Росію з країн Євросоюзу. Українська сторона забезпечить супровід колон російських авто до кордону з Російською Федерацією або Республікою Білорусь", - сказано в повідомленні.

Міністерство інфраструктури закликає громадських активістів у найближчі 10 днів не заважати пересуванню вантажних російських автомобілів додому.

"Це запорука того, що наші українські водії зможуть безперешкодно дістатися України", - зауважили там.

За даними МІУ, понад 350 вантажівок українського походження було зупинено на території РФ, більш ніж 300 автомобілів перебувають у країнах Азії, чекаючи на повернення в Україну транзитом через Росію (це єдиний спосіб для них повернутися назад). Аналогічно на території України активісти зупинили близько 60 фур і понад 500 авто накопичилися на кордоні України з ЄС.

Нагадаємо, з 1 лютого призупинено в'їзд російських вантажівок на територію Польщі. Транзит із Росії в Європу переорієнтувався на кордон України зі Словаччиною та Угорщиною.

У відповідь в Україні почалася громадянська акція блокування фур російських перевізників.

Після цього Росія заборонила пересування вантажівок з України своєю територією. Наступного дня Україна ввела офіційну заборону на транзит російських фур.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram