ГоловнаЕкономікаБізнес

В Україні створено Громадську робочу групу з природних монополій

На українському ринку працюють 10 природних монополістів.

В Україні створено Громадську робочу групу з природних монополій
Укрпочта - одна из естественных монополий
Фото: www.ukrposhta.com

Громадські організації "Асоціація захисту прав громадян України", "Громадський комітет національної безпеки України" та "Контроль народного майна України" заявили про створення Громадської робочої групи з питань діяльності природних монополій в Україні.

Про це пише "Капітал". Діяльність громадського об'єднання покликана стимулювати розвиток української економіки і сприяти захисту інтересів держави та споживачів. Крім того, на думку його учасників, їхня робота приверне увагу і дозволить вирішити наявні системні проблеми в діяльності Антимонопольного комітету України.

"Відсутність антимонопольного регулювання - системне явище на багатьох ринках товарів і послуг в Україні, а його наслідком є численні негативні процеси в економіці, спричинені зловживанням такими монополістами своїм становищем", - заявляють представники громадських організацій.

За словами координатора робочої групи, юридичного радника ГКНБУ Ганни Рак, підприємства, які фактично займають монопольне становище, але з незрозумілих причин перебувають поза полем зору АМКУ, зараз працюють на ринках перевалки аміаку, зв'язку, трубопровідного транспорту та в інших галузях. Вона нагадала, що в період з 2010-го по 2016 рік із Переліку монополістів на загальнодержавному ринку за невідомих обставинах зникли 3 з 10 найбільших підприємств: "Укртелеком", ОПЗ, "Укрхімтрансаміак". "І це вже призвело до того, що законність приватизації та зловживання монопольним становищем з боку найбільшої вітчизняної телекомунікаційної компанії досі викликають великі сумніви", - зазначила юрист.

Цей приклад, на переконання громадських активістів, свідчить про те, що проблема "невизнаних монополій" стає ще більш актуальною, враховуючи заплановану на 2016 рік масштабну приватизацію державного майна. Вони відзначають, що починати приватизаційний процес, не вирішивши питання застосування антимонопольного законодавства до низки стратегічних об'єктів, запланованих до продажу, вкрай необачно.

Учасники робочої групи заявляють, що така антидержавна позиція АМКУ безпосередньо загрожує інтересам України, оскільки передача в приватну власність Одеського припортового заводу, який фактично займає монопольне становище на ринку перевалки аміаку, без визнання його монополістом, може привести до значних негативних наслідків для держави. Йдеться про можливі проблеми з експортом продукції української хімічної галузі, втрату іміджу надійного транзитера і довіри великих західних компаній-споживачів аміаку, скорочення валютних надходжень у бюджет і навіть ризик екологічної катастрофи на аміакопроводі.

"Ми впевнені, що публічний характер обговорення проблем монополізму не дозволить АМКУ і надалі нехтувати своїми законними обов'язками захисту економічної конкуренції в Україні", - резюмують учасники Громадської робочої групи.

Нагадаємо, що 2010 року було визначено 10 природних монополістів: "Укренерго", "Укрзалізниця", "Укртранснафта", "Укртрансгаз", "Укрхімтрансаміак", "Украерорух", Одеський припортовий завод, "Укрпошта", Концерн РРТ і "Укртелеком".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram