ГоловнаЕкономікаБізнес

МВС підозрює Григоришина у виведенні із Сумського МНВО $170 млн

Поліція зацікавилася угодами заводу періоду 2007-2012 років.

МВС підозрює Григоришина у виведенні із Сумського МНВО $170 млн
Фото: Макс Левин

Російський олігарх Костянтин Григоришин у 2007-2012 роках вивів із ПАТ "Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання" (раніше - сумське НПО імені Фрунзе) в офшор більш ніж 170 млн доларів США.

Про це пише спікер Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко у статті на "Цензорі".

Головне слідче управління Національної поліції із середини січня 2016 року розслідує кримінальне провадження №12016000000000005 за ч.5 ст. 191 КК України - привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою.

Слідство встановило, що у 2007-2012 роках посадові особи ПАТ "Сумське МНВО ім. Фрунзе", яке пов'язують з Григоришиним, шляхом зловживання своїм службовим становищем умисно розтратили майно зазначеного підприємства в особливо великих розмірах на загальну суму понад 170 млн доларів США.

Предметом кримінального провадження є дві угоди.

По-перше, це фіктивні договори, які укладали в період 2007-2012 років між ПАТ "Сумське МНВО ім. Фрунзе" і компаніями "Козаки Трейдинг ЛТД" (Кіпр) і "А і К Едвансд Електро (Азія і Кавказ) ЛТД" і які стосувалися надання агентських послуг. На підставі угод завод переказав загалом понад 50 млн доларів США. При цьому насправді зазначених послуг не надавали.

Друга угода - постачання протягом 2010-2012 років російському ТОВ "Техноімпорт" обладнання на суму понад 120 млн доларів США, оплати за яке досі не здійснено.

Загалом за результатами аналізу зовнішньоекономічної діяльності ПАТ "Сумське МНВО" за 2010-2016 роки встановлено факти виведення грошових коштів підприємства на офшорні компанії, зареєстровані на Кіпрі, в Белізі, Ірані та на Британських Віргінських островах.

Усього ж за останні роки в офшори, зареєстровані на Кіпрі, в Белізі, Ірані та на Британських Віргінських островах і т.д., із сумського заводу і ще одного підприємства Григоришина - "Запоріжтрансформатора" - вивели понад 5 мільярдів гривень, стверджує Шевченко.

Нагадаємо, Сумське машинобудівне НВО є одним з найбільших виробників обладнання для нафтової, газової, атомної та хімічної промисловості. Підприємство підконтрольне групі "Енергетичний стандарт" Костянтина Григоришина.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram