ГоловнаЕкономікаБізнес

Уманський: відмова від мінімальної ціни на тютюн коштуватиме бюджету 2,2 млрд грн

Колишній заступник міністра фінансів заявив, що деякі компанії продають цигарки дешевше ніж за собівартістю

Уманський: відмова від мінімальної ціни на тютюн коштуватиме бюджету 2,2 млрд грн
Фото: Макс Требухов

Рішення Кабінету міністрів відмовитися від введення мінімальних цін на цигарки коштуватиме бюджету 2,2 мільярда гривень.

Про це в інтерв'ю "Економічній правді" заявив екс-заступник міністра фінансів Ігор Уманський.

За його словами, триває боротьба за ринки між компаніями. "Деякі компанії продають цигарки дешевше ніж за собівартістю. Мінімальна роздрібна ціна підтягла б базу, в тому числі і з ПДВ", - зазначає Уманський.

На думку експерта, "введення і невведення мінімальної ціни, підвищення адвалору - це питання як впливу на ринок, так і, відповідно, гри на ті чи інші інтереси".

"Те, що ми бачимо, - це не конкурентні способи боротьби", - заявив Уманський, відповідаючи на питання журналіста про підвищення адвалору в інтересах Imperial Tobacco.

Експерт також скептично оцінив очікування зростання надходжень до бюджету на 23 млрд грн у 2016 році у зв'язку з підвищенням акцизів.

"Математично - сходиться, практично - ні. Не враховано прості речі - зниження купівельної спроможності населення і природне падіння "білих" продажів, в тому числі і через зростання тіньового ринку через підвищення податкових ставок", - зазначає Уманський.

За його словами, "ризики недобору колосальні". "Важко дати точний прогноз, але, думаю, теж щонайменше 5-7 млрд грн", - додав Уманський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram