ГоловнаЕкономікаБізнес

Консультативна група може збільшити стартову ціну ОПЗ, - перший заступник директора Щуриков

Остаточну ціну вже визначить аукціон.

Консультативна група може збільшити стартову ціну ОПЗ, - перший заступник директора Щуриков
Фото: tsn.ua

Оцінювачем 99,6% акцій Одеського припортового заводу напередодні приватизації обрано українсько-угорську компанію «Увекон». Перший заступник директора ОПЗ Микола Щуриков вважає, що ця компанія має великий досвід роботи з підприємствами хімічної промисловості, що є дуже важливим показником. Такий висновок він зробив на підставі списку клієнтів «Увекону». Адже оцінка підприємств хімпрому відбувається зовсім по-іншому, ніж, наприклад, житлової чи торгової нерухомості. Про це Щуриков написав на особистій сторінці у Фейсбуці.

Існує кілька прогнозів ціни, за яку куплять ОПЗ. Керівник Фонду держмайна Білоус зазначав, що

стартова вартість повинна бути не меншою за 500 млн дол. США. Швейцарський банк UBS, який є радником з приватизації ОПЗ, вважає, що завод може коштувати від 400 до 700 мільйонів доларів США. Усе буде залежати від прозорості конкурсу, політичної ситуації в країні і кон'юнктури на ринку сировини. Яценюк на початку року називав суму в мільярд доларів США. Так само вважав і Щуриков. Але зараз він іншої думки: «З урахуванням скандалів навколо заводу і на тлі світового обвалу вартості добрив сьогодні справедлива вартість повинна бути ближчою до 650 млн дол. США».

Перший заступник директора ОПЗ зазначає, що «оцінка - це відлік для стартової ціни. А кінцеву ціну вже визначить аукціон. Сподіваюся, що буде як на конкурсі з приватизації Криворіжсталі у 2005-му, за результатом якого компанія Mittal Steel Germany GmbH запропонувала у 2,4 разу вищу суму від стартової ціни. Чому так багато? Тому що тоді була гостра і реальна конкуренція світових гравців за актив».

Але вартість акцій, яку назве оцінювач, можна переглянути. Консультативна група має повноваження збільшити стартову ціну ОПЗ, вважає Щуриков. Така група створюється Кабміном. У неї входять представники уряду, Фонду держмайна і міжнародних фінансових організацій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram