ГоловнаЕкономікаБізнес

Реструктуризація боргів "Укрзалізниці" - досягнення нашої команди, - Завгородній

Робота над реструктуризацією забрала не один місяць.

Реструктуризація боргів "Укрзалізниці" - досягнення нашої команди, - Завгородній
Александр Завгородний
Фото: uz.gov.ua

Утримувачі 99,8% євробондів ПАТ «Укрзалізниця» схвалили реструктуризацію боргових зобов'язання українського транспортного монополіста. Про це заявив голова «Укрзалізниці» Олександр Завгородній.

«Ми виконали серйозну роботу для того, щоб зняти з «Укрзалізниці» надмірне фінансове навантаження. Кілька днів тому власники 99,8% наших євробондів проголосували за реструктуризацію боргових зобов'язань «Укрзалізниці» на тих умовах, які ми погодили в Лондоні наприкінці минулого року. Я вважаю, що це досягнення нашої команди. І, безумовно, є свідченням довіри до нас з боку наших зарубіжних партнерів, які готові йти нам назустріч», - пояснив він.

За словами керівника ПАТ, робота над реструктуризацією забрала не один місяць, але її значення неможливо переоцінити. На початку минулого року через боргове навантаження в період падіння української економіки підприємство не раз опинялося на межі фінансової прірви. Про якийсь розвиток і модернізацію інфраструктури не могло бути й мови. А без модернізації неможливо збільшити прибуток і успішно розрахуватися з боргами. Саме завдяки реструктуризації боргів «Укрзалізниця» змогла розірвати це замкнуте коло.

«Реструктуризація - це найважливіший фактор стабілізації фінансового становища «Укрзалізниці», яка на початку минулого року неодноразово опинялася на межі фінансової прірви. Над її успішним завершенням ми працювали не один місяць. Хочу також зазначити, що ми не тільки закінчили реструктуризацію зовнішньої заборгованості, але й закінчуємо реструктуризацію внутрішньої заборгованості, тим самим відкривши собі можливість залучати активи», - заявив Олександр Завгородній.

Нагадаємо, на момент початку реструктуризації борг держмонополії становив 37,5 млрд грн, з яких 5 млрд грн - борги перед Європейським банком реконструкції та розвитку й Ексімбанком Кореї. На позики єврооблігацій припадало 10 млрд грн, решту 22 млрд грн - борги перед внутрішніми кредиторами, переважно банками. Лише 25% всіх боргів УЗ номіновано в гривні, а три чверті - у валюті (долар - 72%, євро - 2%).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram