ГоловнаЕкономікаБізнес

В МІУ оцінили в 115 млрд грн можливі втрати від блокування транзиту з РФ

"Свободу" закликають сісти за стіл переговорів.

В МІУ оцінили в 115 млрд грн можливі втрати від блокування транзиту з РФ
Блокирование российских фур в Житомирской области
Фото: facebook.com / Рух Автомайдан Житомир

Через блокування російського транзиту Україна може втратити до 115 мільярдів гривень, написав у фейсбуці голова дорожнього департаменту Міністерства інфраструктури Роман Хміль.

За його словами, зупинка російського транзиту стане інфраструктурною катастрофою для України. "Транзит автомобілів через РФ - 4 млрд транспортних доходів, плюс 50 млрд - вартість наших товарів, які перевозять у країни Азії; двосторонні перевезення в РФ - 2 млрд грн, плюс товарообіг; транзит залізничний - 9 млрд, плюс товарообіг... Груба оцінка втрат - 15 млрд грн транспортних доходів, плюс-мінімум 100 млрд грн від продажу наших товарів на експорт. Боюся, що насправді значно більше, страшно рахувати", - написав Хміль.

Так він прокоментував спроби націоналістичної партії "Свобода" заблокувати транзит автомобілів з російською реєстрацією.

Президент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників (АсМАП) Леонід Костюченко зі свого боку закликав "Свободу" виявити справжній патріотизм і сісти за стіл переговорів.

"Створюється враження, що тільки емоції впливають на Ваші рішення. Сядьмо за стіл переговорів і спробуймо розібратися, кому вигідна транзитна війна? У чому ваш патріотизм?! Ви руйнуєте бізнес своїх співвітчизників, який вони створили своєю працею, без підтримки держави. При цьому втрати Україна від блокування вп'ятеро більші, ніж російські. Кому це вигідно? Україні? Ви виключаєте можливість торгово-економічних відносин України із низкою країн Європи і Азії? Кому Ви допомагаєте? Україні? Ви позбавляєте можливості своїх співвітчизників годувати свої сім'ї, платити податки, допомагати нашим Збройним Силам. Це також патріотизм?" - йдеться на сторінці організації на фейсбуці.

Нагадаємо, члени партії "Свобода" відновили блокування російського вантажного транспорту на території України з п'ятниці, 26 лютого.

Проте Мінтранс РФ повідомляє, що вантажівки з російськими номерами, що їх напередодні ввечері заблокували на території Львівської та Волинської областей, відновили рух. "Рух вантажного автотранспорту між Росією і Україною, а також транзит, відбувається без перешкод", - повідомляє "Российская газета".

Нагадаємо, що з 1 лютого було припинено в'їзд російських вантажівок на територію Польщі. Після цього транзит з Росії до Європи переорієнтувався на кордон України зі Словаччиною та Угорщиною.

Однак у відповідь в Україні почалася громадянська акція блокування фур російських перевізників. Незабаром після цього Росія заборонила рух вантажівок з України через свою територію. Україна також ввела офіційну заборону на транзит російських фур.

Через 10 днів обмеження зняли обидві сторони, і з півночі 25 лютого транзит відновився.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram