ГоловнаЕкономікаБізнес

Міненерго передало акції "Центренерго" на приватизацію

Конфлікт між Демчишиним і Яценюком вичерпано.

Міненерго передало акції "Центренерго" на приватизацію
Фото: atn.ua

Міністерство енергетики та вугільної промисловості передало акції державної енергогенеруючої компанії "Центренерго" для підготовки до приватизації. Про це повідомила прес-служба Фонду держмайна.

Акції були передані в п'ятницю.

До складу "Центренерго" входять три ТЕС: Вуглегірська (Київська область), Зміївська (Київська область) і Трипільська (Київська область), сумарна проектна потужність яких становить 7 660 МВт, це близько 14% від загальної потужності електростанцій України. На ТЕС компанії встановлено 23 енергоблоки потужністю від 175 до 800 МВт, з яких 18 блоків - вугільні, а 5 призначені для використання газомазутного палива.

Державі належать 78,289% компанії.

Влітку 2015 року між міністром енергетики Володимиром Демчишиним і прем'єром Арсенієм Яценюком виник конфлікт через ці акції. 8 липня Яценюк публічно зажадав від Демчишина передати ФДМ акції "Центренерго" для приватизації і висловив підозру, що міністр енергетики зволікає в інтересах російського олігарха Костянтина Григоришина.

Демчишин підтвердив, що саботує вимогу Яценюка: "Просто забрати в мене акції і призначити нових людей, які будуть управляти цим активом, - це корпоративна війна". Втім, на початку 2016 року Яценюк заявив, що його відносини з Демчишиним поліпшали, тому що міністр "виправився".

Нагадаємо, що станції "Центренерго" - це останні ТЕС, які ще перебувають у державній власності.

Більшість інших контролює енергохолдинг ДТЕК Ріната Ахметова, якому належать компанії "Дніпроенерго" (Запорізька, Криворізька, Придніпровська ТЕС), "Східенерго" (Курахівська, Луганська, Зуївська ТЕС), "Західенерго" (Бурштинська, Добротвірська, Ладижинська ТЕС), "Донецькобленерго" (Миронівська ТЕС).

Донецький бізнесмен Ігор Гуменюк контролює ще дві станції - Старобешівську і Слов'янську, які належать компанії "Донбасенерго".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram