ГоловнаЕкономікаБізнес

Російський олігарх Кесаєв камуфлює свою причетність до українського тютюнового монополіста, - Левус

Структура компанії не змінилася, наполягає нардеп.

Російський олігарх Кесаєв камуфлює свою причетність до українського тютюнового монополіста, - Левус
блокирование складов компании "Мегаполис"

Компанія "Мегаполіс-Україна" - головний тютюновий монополіст в Україні - змінює власників, щоб приховати російське коріння.

Про це у своєму блозі написав народний депутат, голова підкомітету ВР з питань національної безпеки і оборони Андрій Левус.

"Поки Антимонопольний комітет України гальмує розслідування того, що одна компанія займає більш ніж 90% ринку тютюну, Кесаєв швиденько ховає свою власність, побачивши громадський резонанс навколо компанії. Російський збройовий барон намагається нас переконати в тому, що його немає серед власників компанії, щоб оминути застосування санкцій. Кесаєв зробив цікавий, але передбачуваний крок - змінив структуру власності "Мегаполіс-Україна" шляхом фіктивного продажу. Звичайно, друзям", - написав Левус.

Нагадаємо, компанія "Мегаполіс-Україна" була заснована російською компанією "Мегаполіс" і сім'єю чинного на той час президента Віктора Януковича. Вона фактично стала монополістом у дистрибуції цигарок в Україні. Власник "Мегаполісу" олігарх Кесаєв очолює благодійний фонд "Моноліт", який, за даними нардепів, надає підтримку російській ФСБ. Також він - власник заводу ім. Дегтярьова, який виготовляє зброю.

Після втечі Януковича з української сторони в правління компанії "Мегаполіс-Україна" зайшов бізнесмен Борис Кауфман, якого називають підрядником братів Клименків в Одеській області.

Раніше, стверджує Левус, українська дочка "Мегаполісу" входила в структуру "Megapolis Overseas", а та, своєю чергою, в кесаревську групу "Меркурій". Після того, як компанія опинилася в епіцентрі уваги, менеджмент заявив, що росіян серед її власників немає. Зараз, за словами нардепа, "Мегаполіс" належить кіпрській "Megapolis Ukraine Investment Limited". Нею володіють іноземці та Кауфман.

Фото: censor.net.ua
\

В угоді, пише Левус, взяли участь дві людини: Ричард Фенхолз (власник "After Strand International LTD") і Лео Маклафлін, обидва пов'язані з російським олігархом Ігорем Кесаєвим.

"Обидві нові компанії-власниці "Мегаполісу-Україна" створено наприкінці минулого року і зареєстровано на Кіпрі. Очевидно, що це було зроблено саме для камуфляжу фіктивної угоди. Їм належать по 24,9% українського "Мегаполісу", решта - Борису Кауфману. По суті, структура власності "Мегаполісу-Україна" не змінилася - лише замість Кесаєва з'явилися його підставні люди", - резюмував Левус.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram