ГоловнаЕкономікаБізнес

Названо найбільших платників податків серед промислових підприємств

У лідерах - "Метінвест" і "АрселорМіттал"

Названо найбільших платників податків серед промислових підприємств
Фото: dnrespublika.info

Група "Метінвест" у 2015 році виплатила до держбюджету 8,29 млрд гривень податкових відрахувань, ставши найбільшим платником серед промислових компаній. Про це свідчить рейтинг, складений профільним виданням Вusiness.

Також до трійки лідерів (без урахування підприємств, контрольованих державою, а також компаній, які працюють на умовах договорів про спільну діяльність) увійшли "АрселорМіттал Кривий Ріг" з показником 4,65 млрд гривень податків і "ДТЕК Павлоградвугілля" з 2,98 млрд гривень.

Видання зазначає, що підприємства, які здійснюють найбільші відрахування до скарбниці країни, працюють у складних умовах.

"Варто зазначити, що, незважаючи на важкі для них часи - військовий конфлікт на сході України, несприятлива кон'юнктура світового ринку, дії уряду, по суті, спрямовані на деіндустріалізацію України, - у 2015 році промислова "тридцятка" переказала до зведеного бюджету країни близько 30 млрд гривень податків, що на 44% більше, ніж у 2014 році. При цьому їхня податкова частка у першій сотні найбільших платників податків склала близько 20%, тобто приблизно стільки ж, скільки й у 2014 році", - пише видання.

За даними групи "Метінвест", у 2015 році, незважаючи на кризу у світовому гірничо-металургійному комплексі, податкові відрахування шести компаній групи, які знаходяться в зоні АТО, становили 1,2 млрд гривень.

Водночас для компаній, які направляють значні кошти в бюджет країни, залишаються відкритими багато питань взаємодії з державою, наприклад, ПДВ або питання чергового підвищення рентної плати за користування надрами. Її підвищували вже двічі - у 2014-му і у 2015 році.

"У підсумку відповідні виплати, наприклад, гірничо-збагачувальних комбінатів, як стверджують їхні представники, виросли спочатку у п'ять разів, а потім ще удвічі. І незважаючи на це, влада анонсує необхідність підвищення плати за надра ще й у 2016 році. Додаткове навантаження на ті самі ГЗК, заявляють "рударі", може стати згубним для всієї галузі, а опосередковано - і для всієї металургії. Тому в лютому металургійні компанії "Метінвест", "Євразія Україна" та "Індустріальний союз Донбасу" звернулися до прем'єр-міністра Арсенію Яценюка з пропозицією посприяти у встановленні коефіцієнта плати за надра на рівні 0,5 у разі встановлення індексу цін на залізну руду в Китаї (Platts Fe 62%) нижче ніж 60 доларів за 1 тонну", - пише видання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram