ГоловнаЕкономікаБізнес

ММК ім. Ілліча закликав Кабмін скасувати баланс брухту на 2016 рік

На думку директора заводу, МЕРТ наплювало на економіку України.

ММК ім. Ілліча закликав Кабмін скасувати баланс брухту на 2016 рік
Фото: segodnya.ua

Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча, що входить у групу "Метінвест", закликав скасувати баланс брухту на 2016 рік, який затвердило 1 березня Міністерство економіки.

Директор заводу Юрій Зінченко у фейсбуці зазначив, що протягом січня і лютого підприємству гостро бракувало брухту чорних металів і мусило замінювати його на дорожчий чавун, що знижує конкурентоспроможність виробленої металопродукції. На його думку, баланс металобрухту зі збереженням високого рівня експорту металобрухту в розмірі 1,1 млн тонн автоматично спровокує його дефіциту на внутрішньому ринку.

"ММК ім. Ілліча від початку року вже відчуває нестачу цієї сировини: в січні на комбінат приїхало 4 тис. тонн брухту, а в лютому - лише 400 тонн. Тобто фактично найбільший комбінат країни вже два місяці працює на власному чавуні! Ця ситуація вкотре демонструє: коли мова заходить про експорт брухту, інтереси країни, внутрішнього ринку і великого бізнесу для МЕРТ - не указ", - вважає гендиректор.

За його словами, цього разу МЕРТ перевершило саме себе, "наплювавши не тільки на економіку України, а й на її чинне законодавство", затвердивши баланс брухту без узгодження з Міністерством юстиції і Держрегуляторною службою.

"Ми, металурги України, вимагаємо, щоб уряд ужив заходів для усунення порушень чинного законодавства та затвердив баланс брухту з урахуванням інтересів економіки країни і всіх необхідних узгоджень. Сьогодні ми б'ємося з останніх сил, щоб вижити. За умов війни Маріуполь далі виробляє найбільший обсяг сталі в країні. І ми не допустимо, щоб усі наші зусилля були перекреслені окремими чиновниками, які, нехтуючи законом, ухвалюють згубні для галузі рішення!" - резюмував топ-менеджер.

МЕРТ у вівторок затвердило баланс брухту чорних металів на 2016 р. з експортом 1,1 млн тонн. Це майже рівень попереднього року, хоча метпідприємства і регіональні депутати неодноразово закликали обмежити вивезення стратегічної сировини через її нестачу на внутрішньому ринку.

При цьому департамент на сайті міністерства оголосив прийом документів від суб'єктів господарювання на реєстрацію зовнішньоекономічних контрактів (договорів) на здійснення експортних операцій з металобрухтом.

Зі свого боку об'єднання метпідприємств України "Металургпром" і Федерація металургів України відправили лист на адресу міністра юстиції Павла Петренка, в якому вказали на низку порушень під час затвердження в МЕРТ балансу брухту чорних металів. Зокрема, баланс і відповідний наказ не узгоджено з Державною регуляторною службою України і не зареєстровано в Мін'юсті.

У вівторок увечері інформація про затвердження балансу брухту на 2016 рік наказом №337 від 1 березня 2016 року і оголошення про прийом документів від суб'єктів господарювання на реєстрацію зовнішньоекономічних контрактів (договорів) на здійснення експортних операцій з металобрухтом зникли із сайту МЕРТ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram