ГоловнаЕкономікаБізнес

Ситуація з Cargill може стати індикатором для західних інвесторів, - аналітик

Компанія звернулася до Адміністрації президента для захисту прав інвесторів

Ситуація з Cargill може стати індикатором для західних інвесторів, - аналітик
Фото: waklinger.com

Ситуація з корпорацією Cargill (США) може стати індикатором для західних інвесторів. Такої думки дотримується фінансовий аналітик компанії "Украгроконсалт" Олексій Моргун, пише РБК-Україна.

Відзначимо, раніше в порту "Південний" стартували будівельні роботи в рамках інвестиційного проекту корпорації Cargill обсягом 100 млн доларів США.

"Сьогодні основна тема обговорень - це пряма інвестиція американської компанії Cargill у порт "Південний" у розмірі 100 млн доларів США. Пряма іноземна інвестиція компанії Cargill - це той знак, на який чекали інші інвестори", - вважає експерт.

На його думку, довгостроковий проект, який стартував 27 лютого 2016 року і має завершитися в 2018 році, є для інших інвесторів "сильним сигналом", особливо з огляду на те, що поряд із приватним капіталом в Україні разом з Cargill прийде і капітал з міжнародних фінансових організацій - у проекті братимуть участь кошти ЄБРР і МФК.

Крім того, проект підтримали і в США. Зокрема, 24 лютого посол США в Україні Джеффрі Пайєтт підтвердив, що підписання угоди є початком приходу американських інвестицій, про які говорили на українсько-американському інвестфорумі. "Сьогоднішня подія є демонстрацією довіри і впевненості в нинішньому уряді, який іде шляхом реформ", - сказав посол на церемонії підписання цієї інвестиційної угоди в середу в Києві.

"І я впевнений, що сьогодні ми бачимо тільки початок. Я сподіваюся, що сьогодні ми зробили перший крок для перетворення України на світову сільськогосподарську наддержаву", - додав посол США.

Нагадаємо, на початку лютого 2016 року керівництво Cargill звернулося до Адміністрації президента для захисту прав інвесторів. Так, віце-президент компанії Cargill Марк Конлон ініціював зустріч із головою АП Борисом Ложкіним і директором Фонду гарантування вкладів Костянтином Ворушиліним.

Повідомляли, що приводом для зустрічі послужили "репутаційні ризики" компанії, викликані низкою негативних заяв щодо діяльності Cargill і її взаємин із "Дельта Банком".

"Ми віримо, що зустріч з Вами прояснить ситуацію і гарантує, що Cargill і український уряд зможуть сфокусуватися на позитивних сторонах торгівлі, міжнародного фінансування та інвестування, які вкрай необхідні Україні ... Cargill відданий ідеї ведення нашого бізнесу на високому рівні сумлінності, підзвітності та відповідальності по всьому світу. Це включає в себе дотримання законів країн, в яких ми ведемо свою діяльність", - відзначав Конлон у своєму листі.

При цьому в Cargill повідомили, що відповіді на свій лист до початку березня так і не отримали, хоча на церемонії підписання інвестиційної угоди 24 лютого був присутній також прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

За даними ЗМІ, в офісах великих корпорацій та інвестиційних банків уважно спостерігають за розвитком відносин Cargill з українським істеблішментом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram