ГоловнаЕкономікаБізнес

Перелік природних монополістів ведуть із порушенням закону, - експерти

"Укртелеком", ОПЗ і "Укрхімтрансаміак" виключили зі списку.

Перелік природних монополістів ведуть із порушенням закону, - експерти

Зникнення трьох найбільших компаній - ВАТ "Укртелеком", ВАТ "Одеський припортовий завод" та УГП "Укрхімтрансаміак" - з Переліку суб'єктів природних монополій відбулося з порушенням чинного антимонопольного законодавства. Такі висновки опубліковано в аналітичному дослідженні "Втрачені природні монополії", підготовленому Центром досліджень корпоративних відносин (ЦДКВ).

Розслідування правомірності і наслідків виключення цих підприємств з Переліку суб'єктів природних монополій підготовлено на підставі чинного українського антимонопольного законодавства та думок незалежних експертів.

На думку експертів ЦДКВ, "Укртелеком", ОПЗ і "Укрхімтрансаміак" є фактичними монополістами на ринку послуг зв'язку, перевалки рідкого аміаку і транспортування аміаку трубопровідним транспортом, відповідно (що підтверджено Переліками АМКУ від 12.03.1999 та 22.02.2010 року). Однак у Переліку суб'єктів природних монополій станом на 11.02.2016 (найсвіжішому) їх немає.

Результати дослідження підтвердили необхідність цілісної державної політики щодо суб'єктів природних монополій. Аналітики ЦДКВ вважають, що необхідно переглянути чинні правила і процедуру складання Переліку суб'єктів природних монополій. "Процедури включення до Переліку і виключення з нього повинні бути відкритими, прозорими, передбачати обов'язкове інформування учасників ринку та громадськості про причини ухвалення такого рішення, а також передбачати відповідальність за порушення цих процедур", - йдеться в дослідженні.

У Центрі корпоративних досліджень переконані, що найближчим часом слід провести об'єктивні антимонопольні розслідування діяльності ВАТ "Укртелеком", ВАТ "Одеський припортовий завод і УДП "Укрхімтрансаміак" на підставі критеріїв, зазначених у чинному антимонопольному законодавстві України. У разі відповідності компаній цим критеріям їх слід оперативно повернути в Перелік суб'єктів природних монополій з установленням державного контролю над їхньою тарифною політикою.

Нагадаємо, що 2010 року було визначено 10 природних монополістів: Укренерго, Укрзалізниця, Укртранснафта, Укртрансгаз, Укрхімтрансаміак, Украерорух, Одеський припортовий завод, Укрпошта, Концерн РРТ і Укртелеком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram