ГоловнаЕкономікаБізнес

Металурги заявили про загрозу припинення залізничного сполучення з Донбасом

Україна може залишитися без $110 млн валютної виручки.

Металурги заявили про загрозу припинення залізничного сполучення з Донбасом
Фото: ukrspec.com

Згідно з постановою Кабміну №200 від 25.06.2014 року, з 1 березня 2016 року має припинитися вантажне залізничне сполучення з тимчасово окупованими районами Донецької і Луганської областей. Наразі потяги ще курсують, але до кінця наступного тижня відбудеться повна зупинка руху, пишуть "Українські новини".

Про це йдеться в листі на ім'я президента Петра Порошенка, прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, секретаря РНБО, голів СБУ і Міністерства інфраструктури, яке підписали гендиректор ПрАТ "Донецьксталь - МЗ" Сергій Зінченко, виконавчий директор ТОВ "ДТЕК Енерго" Дмитро Сахарук, гендиректор ПАТ "Метінвест-Шипінг" Ірина Лямцева і гендиректор ТОВ "ЮМГ-Трейдинг" Сергій Мельниченко.

За словами керівників промислових підприємств, у результаті цього Україна втратить зв'язок зі значною частиною підприємств гірничо-металургійного комплексу, що обернеться істотними втратами і для вітчизняної промисловості, і для бюджету України та економіки країни в цілому.

"Підприємства, які розташовані на неконтрольованій території, діють відповідно до чинного законодавства України та відраховують податки в державний бюджет України. Підприємства гірничо-металургійного комплексу, які працюють на неконтрольованій території, забезпечують для бюджету України щомісячно понад $110 млн валютної виручки", - йдеться в листі.

Крім того, понад 3,5 млрд грн отримує від вантажоперевезень на неконтрольованій території бюджет "Укрзалізниці".

Автори звернення наголошують, що на сьогодні залізничне сполучення з Донбасом дозволяє забезпечувати енергетичним вугіллям українські електростанції, а також відправляти на експорт продукцію металургійного комплексу, коксу, флюсо-доломітну продукцію.

"Через 20 днів після зупинки залізничного сполучення повністю зупинить роботу Луганська ТЕС, яка є безальтернативним джерелом енергії для 1 млн жителів Луганської області", - йдеться в листі.

Також під загрозою опиниться стабільне електропостачання всієї території України, оскільки від постачання енергетичного вугілля марок "А" і "Т", який видобувають на Донбасі, залежить робота 7 з 14 українських ТЕС.

Автори листа просять керівників країни підтримати вітчизняну промисловість. Для цього потрібно ввести мораторій на ліквідацію ДП "Донецька залізниця" до завершення антитерористичної операції в східних регіонах, а також дозволити ПАТ "Укрзалізниця" фінансові взаємовідносини з ДП "Донецька залізниця" та визначити порядок організації залізничних перевезень на неконтрольовану територію.

Нагадаємо, гірничо-металургійний комплекс є другим за обсягами постачальником валютної виручки в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram