ГоловнаЕкономікаБізнес

Австрійські компанії Клюєвих оголосили про банкрутство

Дві дочірні компанії групи SLAV збанкрутували через санкції ЄС

Австрійські компанії Клюєвих оголосили про банкрутство
Братья Клюевы
Фото: korrespondent.net

Компанія SLAV Handel, Vertretung und Beteiligung AG подала у вівторок, 8 березня, в Арбітражний суд Відня заяву на відкриття процедури банкрутства. Про це Deutsche Welle повідомили в австрійському товаристві захисту прав кредиторів KSV1870.

За даними товариства, банкрутство оголосили також дві дочірні компанії групи SLAV.

Ці структури належать братам Сергію і Андрію Клюєвим, які є фігурантами списку санкцій Євросоюзу як представники близького оточення екс-президента Віктора Януковича.

Як зазначив представник KSV1870 Юрген Гебауер, однією з причин банкрутства стали саме санкції ЄС.

"Брати Клюєви не могли отримати кредити на погашення боргів, а також поповнити оборотні кошти компанії з власних ресурсів, оскільки їхні рахунки заморожені", - зазначив представник товариства захисту прав кредиторів.

За інформацією KSV1870, борги компаній групи SLAV становлять близько 112 млн євро. Понад 90 відсотків цієї суми припадає на китайський державний концерн CNBM International, що займається переважно виробництвом будматеріалів. Понад 100 млн євро заборгованості компанії припадає на розрахунок за товарні поставки. Йдеться про постачання обладнання для сонячних електростанцій.

Компанія Activ Solar, яка раніше належала братам Клюєвим, а сьогодні оформлена на Каве Ертефая, зятя екс-голови Адміністрації президента Андрія Клюєва, мала низку сонячних електростанцій на півдні України. Цей бізнес був доволі прибутковим, враховуючи, що в Україні було встановлено найвищий в Європі спеціальний тариф на сонячну енергію. Утім іноземні інвестори скаржилися на те, що доступ до вигідного тарифу був обмежений вузьким колом компаній, відзначає Deutsche Welle.

Торік CNBM International вже отримала контроль над десятьма сонячними електростанціями Клюєвих у розрахунок за борги Activ Solar. У лютому ця компанія офіційно заявила про банкрутство. Її борги оцінюють у 0,5 млрд євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram