ГоловнаЕкономікаБізнес

Податкова зажадала від "Київстару" мільярда гривень

ДФС вважає, що угоди оператора з фірмою Сергія Курченка були фіктивними.

Податкова зажадала від "Київстару" мільярда гривень
Фото: Макс Левин

Державна фіскальна служба зажадала від "Київстару" доплатити 1 млрд гривень податків, пише ЛІГА.net з посиланням на джерела на телекомунікаційному ринку. Президент компанії Петро Чернишов не коментував цієї претензії податкової.

Вимога ДФС виникла за результатами позапланової перевірки компанії. Податківці виявили, що за період від початку 2013 року по другий квартал 2014 року на рахунках "Київстару" з'явилося більш ніж 4 млрд грн доходу, походження якого не вдалося встановити. Йдеться про операції з найбільшим мережевим дистриб'ютором тих часів - компанією "Ельбрус". Ця фірма за правління Віктора Януковича нав'язувалася владою як основний дистриб'ютор карток поповнення рахунку і стартових пакетів. "Ельбрус" отримував відсоток від перепродажу карток мобільних операторів реальним дилерам і дистриб'юторам.

Операції "Київстару" і "Ельбрусу" в ДФС вважають фіктивними. Формально мобільний оператор отримав невідомо від кого "подарунок" у вигляді дуже великої суми.

2015 року "Київстар" і "МТС-Україна" виграли в податківців судові розгляди з приводу господарських відносин з "Ельбрусом". Однак у тих позовах суми були незначними: близько мільйона гривень для "МТС" і 37 млн гривень для "Київстару".

З матеріалів справи стало відомо, що "Ельбрус" у свої кращі роки надавав мобільним операторам дуже велику кількість послуг. "Київстару", як випливає з цього рішення, компанія надавала навіть послугу Mistery Shopper (таємний покупець), а також контролювала ціни, за якими відпускали товар оператора в торгових точках.

Нагадаємо, що компанію "Ельбрус" пов'язували із Сергієм Курченком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram