ГоловнаЕкономікаБізнес

Міненерговугілля пропонує маневрувати атомними блоками

Експерти побоюються, що таке рішення призведе до техногенної катастрофи

Міненерговугілля пропонує маневрувати атомними блоками
Фото: uk.wikipedia.org

Спроба Міністерства енергетики та вугільної промисловості залучити АЕС до добового регулювання потужності енергосистеми може завершитися техногенною катастрофою. Таке застереження щодо експериментів в атомній енергетиці висловили експерти у статті "Два експерименти атомної енергетики: яких наслідків чекати Україні?", котру опублікувало "Дзеркало тижня".

Зазначається, що Національна енергетична компанія "Укренерго" направила лист в Оптовий ринок електричної енергії України, Міненерговугілля, Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг і Національну енергетичну компанію "Енергоатом" з пропозицією залучити енергоблоки атомних станцій до добового регулювання потужності (розвантаження для проходження нічного провалу споживання об'єднаною енергетичною системою України).

"Для держави, звичайно, добре мати дешеву атомну електроенергію. Але наші енергоблоки є "мільйонниками". І коли один з них вийде з ладу, то замінити його можна потужностями теплової генерації - це єдине джерело маневреності. Тому втрата маневрових потужностей - це шлях в нікуди", - цитує видання голову підкомітету з питань електроенергетики та транспортування енергії Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Лева Підлісецького. За його словами, енергоблоки українських атомних станцій на роль "маневрових" не годяться. Розвантаження потужності реакторів у нічний час на значні показники в ручному режимі може привести до нештатних ситуацій в об'єднаній енергетичній системі України.

Цю думку поділяє і експерт з питань енергетики Андрій Герус. За його словами, технічна реалізація пропозиції "Укренерго" може привести до техногенних та екологічних катастроф.

"Маневрувати у нас може або гідроенерго, або теплова генерація, - пояснює Андрій Герус. - "Енергоатом" має працювати рівним графіком і вдень, і вночі, і ця система не налаштована, щоб маневрувати енергоблоками. Власне, атомні електростанції працюють рівним графіком з міркувань безпеки".

Самі ж атомники, зазначається у статті, пропозицію "Укренерго" долучитися до добового регулювання потужності в об'єднаній енергосистемі наразі вивчають. "Це питання не може бути вирішене без узгодження з нашим регулятором - Держатомрегулювання", - прокоментував Костянтин Запайщиков, радник президента ДП "НАЕК "Енергоатом". За його словами, технічні аспекти залучення потужностей до добового регулювання вимагають додаткової перевірки. Також проведено додаткові розрахунки фінансової доцільності такого кроку.

Нагадаємо, раніше президент "Енергоатому" Юрій Недашковський заявляв про наміри до 2017 року освоїти маневрування атомними блоками з добовим розвантаженням до 75% номінальної потужності. Енергетичні експерти розкритикували цю ініціативу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram