ГоловнаЕкономікаБізнес

НАБУ домоглося арешту 116 млн грн на рахунках компанії Суркісів

Раніше бюро через суд розірвало першу з п'яти угод на 346 млн грн.

НАБУ домоглося арешту 116 млн грн на рахунках компанії Суркісів

Солом'янський райсуд Києва наклав арешт на 116 млн грн на банківських рахунках компанії "ХК "Енергомережа", пов'язаної з братами Суркісами.

Як повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро, суд задовольнив його клопотання 4 березня.

Арешт накладено у рамках розслідування кримінального провадження за фактом привласнення службовими особами майна ВАТ "Запоріжжяобленерго".

Наприкінці січня- на початку лютого НАБУ подало 5 позовних заяв до госпсуду Києва про визнання недійсними угод поступки права вимоги боргів великих споживачів електроенергії на загальну суму понад 346 млн грн від ВАТ "Запоріжжяобленерго", в якому державі належить понад 60% акцій, на користь ТОВ "ХК "Енергомережа".

9 березня суд задовольнив першу з п'яти позовних заяв, визнавши недійсним договір, згідно з яким "Запоріжжяобленерго" поступилося "Енергомережі" правом вимоги боргу в розмірі понад 39,3 млн. гривень від ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат". Судове провадження в інших чотирьох позовах триває.

Нагадаємо, крім заборгованості ЗТМК, "Запоріжжяобленерго" поступилося ХК "Енергомережа" правом вимагати борги "Дніпроспецсталі". За це "Енергомережа" мала заплатити обленерго тільки 200 тис грн.

"Запоріжжяобленерго" зобов'язане направляти одержані від продажу електроенергії гроші держпідприємству "Енергоринок". Таким чином, у результаті угод перепоступки держава недорахувалася 346 млн гривень.

Міноритарний пакет акцій "Запоріжжяобленерго" належить братам Суркісам і Костянтину Григоришину.

За даними "Наших грошей", головою правління ХК "Енергомережа" є Дмитро Крючков, близький до братів Суркісів, а сама компанія їм підконтрольна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram