ГоловнаЕкономікаБізнес

"Богдан" домовився про виробництво армійських вантажівок МАЗ

Компанія бізнес-партнера Порошенка збирається випускати техніку, яка повторює лінійку КрАЗу.

"Богдан" домовився про виробництво армійських вантажівок МАЗ
Фото: milnavigator.com

Корпорація "Богдан", яка належить першому заступникові секретаря РНБО Олегу Гладковському (Свинарчуку), домовилася з Мінським автомобільним заводом про виробництво на потужностях корпорації в Черкасах вантажівок подвійного призначення.

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", в рамках договору заплановано випускати автомобілі під брендом "Богдан": 5316 з колісною формулою 4х4, 6317 з колісною формулою 6х6, а також надалі заплановано організувати виробництво сідлового тягача 6425 з колісною формулою 6х6.

Виготовлена в Черкасах техніка подвійного призначення може бути використана і цивільними, і силовими структурами в зоні проведення АТО.

Профільне видання "Авто-Консалтинг" стверджує, що лінійка Богдан-МАЗ буде повністю повторювати лінійку Кременчуцького автомобільного заводу. У повнопривідного МАЗ-5316 є аналог у вигляді КрАЗ-5233, тривісний МАЗ-6317 відповідає КрАЗ-6322, а як повнопривідний тягач Збройні Сили України використовують КрАЗ-6446.

При цьому не вирішеним залишається питання постачання армії середніми вантажівками на заміну ГАЗ-66, немає евакуаторів поранених із поля бою (на заміну транспортеру переднього краю ЛуАЗ-967), немає армійських позашляховиків за зразком УАЗ-469, немає заміни для УАЗ 452.

Нагадаємо, що Гладковський - давній бізнес-партнер президента Петра Порошенка.

2009 року Порошенко продав Гладковському свою частку в "Богдані", після чого останній став єдиним власником компанії. Цей пакет перейшов нинішньому президенту корпорації в обмін на борг у $100 млн (гроші позичали в Порошенка на будівництво заводу в Черкасах) і міноритарну частку Гладковського в Roshen та інших спільних бізнесах.

Автомобільний завод великовузлового складання вантажних автомобілів у місті Черкаси побудували 2008 року. Його потужність - 15 тисяч автомобілів на рік. Підприємство випускало вантажівки ISUZU.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram