ГоловнаЕкономікаБізнес

Суд призупинив наказ МЕРТ про затвердження балансу металобрухту

Рішення прийнято в рамках позову про визнання цього документа незаконним.

Суд призупинив наказ МЕРТ про затвердження балансу металобрухту
Фото: pixabay.com

Окружний адміністративний суд Києва призупинив дію наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 1 березня про затвердження балансу металобрухту на 2016 рік.

Ухвалу суду від 15 березня оприлюднив президент об'єднання "Металургпром" Олександр Каленков, пише "Інтерфакс-Україна". Призупинення наказу прийняте суддею за клопотанням "Металургпрому" в рамках забезпечення позову про визнання цього документа незаконним, недійсним і таким, що підлягає скасуванню.

Об'єднання вимагає скасування балансу брухту чорних металів на 2016 року, де встановлено високий рівень експорту металобрухту в обсязі 1,1 млн тонн, у зв'язку з тим, що відповідний наказ прийнято з порушенням процедури і не має державної реєстрації.

Відповідачем у цьому судовому процесі є МЕРТ, як третіх осіб залучено Державну реєстраційну службу і Мін'юст.

Агентство також пише, що 15 березня не відбулося засідання комісії МЕРТ з розгляду заявок компаній на експорт металобрухту. "За попередніми даними, засідання перенесли на четвер, 17 березня", - повідомив один з учасників ринку. Агентство до виходу матеріалу не отримало підтвердження цієї інформації в МЕРТ.

Нагадаємо, МЕРТ 1 березня затвердив баланс брухту чорних металів на 2016 рік зі збереженням високого рівня експорту металобрухту в обсязі 1,1 млн тонн - майже на рівні попереднього року, незважаючи на заклики метпідприємств і регіональних депутатів обмежити вивезення стратегічної сировини через нестачу такої на внутрішньому ринку. При цьому на сайті міністерства було розміщено оголошення про прийом документів від суб'єктів господарювання на реєстрацію зовнішньоекономічних контрактів на експортні операції з металобрухтом.

"Металургпром" та Федерація металургів України в листі Мін'юсту вказали на низку порушень під час затвердження МЕРТ балансу брухту чорних металів. Також металурги закликали ДРС захистити інтереси вітчизняних метпідприємств і домогтися дотримання законності при затвердженні МЕРТ балансу брухту чорних металів. Окрім того, ФМУ і ЦК профспілки працівників металургійної і гірничодобувної промисловості України (ПМГУ) закликали президента країни звернути увагу на проблеми ГМК і, зокрема, ініціювати перегляд балансу металобрухту на 2016 р

Увечері 1 березня на сайті МЕРТ інформація про затвердження балансу брухту на 2016 рік наказом №337 від 1 березня 2016 року і оголошення прийому документів від суб'єктів господарювання на реєстрацію зовнішньоекономічних контрактів (договорів) на здійснення експортних операцій із металобрухтом зникла. Проте 2 березня з'явилася копія наказу і сам баланс брухту на 2016 рік - без оголошення про прийом документів від збирачів брухту для поставок на експорт.

Крім того, на порядку денному засідання Кабінету Міністрів України на 2 березня поточного року стояло питання внесення змін, ініційованих МЕРТ, у постанову уряду від 15 лютого 2002 року №155 "Про затвердження порядку реєстрації зовнішньоекономічних контрактів на здійснення експортних операцій з металобрухтом". Однак це питання на засіданні уряду 2 березня 2016 року не розглядали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram