ГоловнаЕкономікаБізнес

Голова "Укрнафти" назвав санацію єдиним виходом для компанії

Підприємство винне державі й акціонерам мільярди гривень.

Голова "Укрнафти" назвав санацію єдиним виходом для компанії
Фото: ukrnafta.com

Голова правління "Укрнафти" Марк Роллінс запропонував провести досудову санацію (фінансове оздоровлення) підприємства з метою реструктуризації та погашення податкової заборгованості.

"Сьогодні [16 березня] я рекомендував наглядовій раді ініціювати процедуру досудової санації з метою реструктуризації та виплати податкової заборгованості державі. Ця процедура передбачає схвалення судом, але не є судовою санацією. Зараз компанія отримує прибуток від своєї діяльності, але не в змозі виплатити величезну історичну заборгованість за податками", - сказав Роллінс.

Мета санації - домовитися з основними кредиторами і боржниками для того, щоб досягти розстрочки і погашення всіх боргів.

"Санація повинна здійснюватися при діючому менеджменті, без передачі повноважень арбітражному керуючому. Це не банкрутство, компанія буде продовжувати свою операційну діяльність", - пояснив Роллінс.

"Я вчора запропонував цей варіант прем'єр-міністру і представникам двох груп акціонерів і сказав, що альтернативи не бачу. Тому я рекомендую рухатися в цьому напрямку. Я коротко описав усі подробиці цього плану і попросив підтримки акціонерів і уряду, і вони були згодні за умови дотримання всіх норм законодавства", - зазначив Роллінс.

"Укрнафта" заборгувала понад 10 млрд гривень державі з податків, а також близько 2,5 млрд гривень міноритарним акціонерам за дивідендами.

Нагадаємо, наприкінці вересня головою правління "Укрнафти" з метою виведення компанії з-під контролю групи "Приват" було призначено Марка Роллінса.

Через декілька днів після цього "Укрнафта" переказала в держбюджет 632,3 млн грн дивідендів за 2014 рік. Наприкінці грудня 2015 року було виплачено 1,8 млрд гривень дивідендів з прибутку, отриманого в 2011-2013 роках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram