ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна збирається до кінця року підписати договір про імпорт газу з Румунії

У жовтні 2016 року у румунів завершується термін контракту з "Газпромом"

Україна збирається до кінця року підписати договір про імпорт газу з Румунії

Україна збирається до кінця 2016 року підписати договір про імпорт газу з Румунії. Про це на прес-конференції в четвер повідомив президент компанії "Укртрансгаз" Ігор Прокопів.

"Ми прекрасно розуміємо, що реверс - це в тому числі російський газ, це надлишок, який не потрібен Європі і який повертається в Україну за європейськими цінами. Також ми прекрасно розуміємо, що у разі повного припинення подачі Росією газу до Європи, як ми це пережили у 2009 році, нам не вдасться отримувати реверс в повному обсязі. Він не припиниться повністю, але відсотків 30-40 ми можемо втратити", - цитують Прокопіва "Українські новини".

Виходячи з цього, Україна зацікавлена в поставках газу з Румунії, яка повністю забезпечує себе газом і навіть здатна експортувати близько 1-2 млрд куб. м. Президент "УТГ" підкреслив, що ведуться переговори з румунською стороною з приводу організації поставок газу в Україну. Підписання угоди очікується цього року.

Віце-президент компанії Мирослав Хомко уточнив, що мова йде про кінець року.

"Ми вже зійшлися на думці з румунською стороною: будуть окремі газопроводи для поставок в одному і протилежному напрямку. У жовтні 2016 року в них завершується термін контракту з "Газпромом". З того часу вони вже зможуть працювати з нами", - цитує Хомка "Інтерфакс-Україна".

Прокопів також розповів, що Болгарія і Туреччина зацікавлені в закупівлі природного газу з Європейського Союзу і постачанні його через територію України. Переговори про це відбудуться в перших числах квітня.

Нагадаємо, що наразі Україна має можливість імпортувати газ через територію Польщі, Угорщини, Словаччини, а також Росії. Угорський і польський напрямки за своєю пропускною здатністю не дуже великі.

Розмови про імпорт з Румунії ведуться з 2012 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram