ГоловнаЕкономікаБізнес

Атомники виступили проти маневрування енергоблоками АЕС

Реактори, сконструйовані за радянських часів, не можуть використовуватися з такою метою

Професійна спілка працівників атомної енергетики та промисловості України виступила категорично проти виконання розпорядження Міністерства енергетики та вугільної промисловості про маневрування  атомними енергоблоками з добовим розвантаженням до 75% номінальної потужності.

Відповідне звернення Центральний комітет Атомпрофспілки направив прем'єр-міністру України Арсенію Яценюку, пише ZN.ua.

"Від імені трудового колективу ДП НАЕК "Енергоатом", який складається з висококваліфікованих фахівців у галузі атомної енергетики, застерігаємо: експеримент із залученням енергоблоків українських АЕС до вирівнювання потужності об'єднаної енергосистеми може призвести до катастрофи", - йдеться в документі, підписаному головою Атомпрофспілки Валерієм Матовим.

Енергетики стверджують, що реактори українських АЕС, сконструйовані за радянських часів, технічно не можуть постійно використовуватися для добового маневрування потужністю. "Знижувати і підвищувати потужність ядерних реакторів по кілька разів на добу, як пропонує Міненерговугілля, - це злочин", - наполягають автори звернення і закликають відмовитися від потенційно небезпечного рішення.

"Просимо пам'ятати про експеримент 30-річної давності в Чорнобилі. Атомники і народ його пам'ятають", - нагадують енергетики.

Нагадаємо, у своєму Плані дій Кабінет Міністрів планує до 31 грудня ввести маневрування енергоблоками атомних станцій для добового регулювання потужності об'єднаної енергосистеми. Це призведе до прискореного зносу обладнання АЕС і загрожує техногенними катастрофами, переконані енергетичні експерти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram