ГоловнаЕкономікаБізнес

Експерти: Кабмін мусить встановити мінімальні ціни на сигарети

Виробники почали цінові війни, щоб завоювати споживача

Експерти: Кабмін мусить встановити мінімальні ціни на сигарети
Фото: sg.com.ua

Кабінет Міністрів мусить ухвалити підготовлену Мінфіном постанову про мінімальні ціни на сигарети, що дозволить зупинити жорстку цінову конкуренцію у цьому сегменті, збільшити податкові надходження до бюджету і знизити рівень куріння в Україні.

Про це сказали агентству РБК-Украина опитані ним експерти.

"В Україні не запроваджено законодавство, яке б обмежувало обсяги реалізації продукції напередодні підвищення акцизів. Для окремих компаній реалізація надвеликих обсягів сигарет перед підвищенням податків стала частиною ринкової стратегії. Для таких виробників конкурентною перевагою стає просто найдешевша ціна на полиці магазину, поруч із сигаретами, ціна яких враховує нові податки. Протягом багатьох років депутати не звертали уваги на цю проблему, поки в жовтні минулого року інші виробники не відреагували на недобросовісну цінову конкуренцію і не почали знижувати ціни на свої бренди", - зазначає експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Сергій Кищенко.

Щоб виключити цінові війни, депутати доручили Кабміну встановити мінімальні роздрібні ціни на сигарети, але досі цього так і не зроблено, зазначає експерт.

"Як бачимо, вже півроку триває жорстка цінова конкуренція, бюджет втрачає податки, сигарети стають все дешевшими, а виробник, якій найголосніше виступав проти введення мінімального обмеження на ціни почав новий етап цінових воєн. Єдиний вихід для держави - це негайне введення мінімальних роздрібних цін на сигарети", - вважає Кищенко.

Головний спеціаліст відділу профілактики неінфекційних захворювань і здорового способу життя Управління громадського здоров'я МОЗ України Олег Дудін, у свою чергу, також вважає, що Кабмін мусить встановити мінімальні ціни для виробників сигарет.

При цьому, на думку експерта, ціни на тютюнові вироби мають бути достатньо високими, вважає фахівець МОЗ. За його словами, це допоможе знизити рівень курців в Україні і позитивно позначиться на здоров'ї нації в цілому. "Мені здається, що ціни дійсно потрібно збільшувати - це дозволить знизити рівень курців в Україні. Але це питання має вирішувати Кабінет Міністрів", - зазначив Дудін.

Ухвалюючи рішення про регулювання мінімальних цін на сигарети, Європейський Суд спеціально уточнив право урядів забороняти продаж сигарет дешевш ніж собівартість і обов'язкові податки. Тим часом, 15 березня 2016 року стало відомо, що компанія "Імперіал" знизила ціни на сигарети на 3-4 грн за пачку. Як зазначалося у ЗМІ, за оцінкою колишнього першого заступника міністра фінансів Уманського, бюджет може втратити до 2 млрд грн податків за відсутності мінімальних цін на тютюн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram