ГоловнаЕкономікаБізнес

МЕРТ заявило, що не отримувало повідомлення про призупинення квот на експорт металобрухту

"Металургпром" доправив визначення суду в канцелярію ще 15 березня

МЕРТ заявило, що не отримувало повідомлення про призупинення квот на експорт металобрухту
Наталья Микольская

У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі стверджують, що не отримували офіційного повідомлення про припинення Окружним адмінсудом Києва чинності наказу №337 від 1 березня про затвердження балансу брухту на 2016 рік, тому провели засідання комісії і розподілили квоти на експорт металобрухту.

Як повідомила заступниця міністра економічного розвитку і торгівлі - торгова представниця України Наталія Микольська під час години запитань до уряду у Верховній Раді в п'ятницю, МЕРТ також не поінформували про засідання суду, на якому вирішувалося питання припинення чинності наказу про баланс брухту.

"МЕРТ не знає про ухвалу суду, яка стосувалася б затвердження балансу. Її офіційно не надсилали, не було повідомлення, а також ми не були сповіщені про засідання суду, де розглядали б це питання. У зв'язку з цим комісія проводила своє засідання згідно з законом, і не було підстав його не проводити", - сказала Микольська.

За її словами, МЕРТ мусить здійснювати реєстрацію зовнішньоекономічних контрактів на експорт металобрухту відповідно до зобов'язань України в рамках СОТ, а також згідно з чинним законодавством.

"МЕРТ у постійному діалозі з представниками металургійної галузі. Я думаю, що це питання і далі в діалозі буде вирішуватися", - резюмувала заступниця міністра.

Разом із тим народний депутат від Опозиційного блоку Дмитро Шпенов у своєму питанні до МЕРТ зазначив, що в українській металургії критична ситуація із забезпеченням брухтом через надмірний експорт металобрухту. 2016 року дефіцит металобрухту зріс, його заготівля сильно впала. Водночас МЕРТ не виконало доручення Кабміну, пов'язаного з регулюванням ринку металобрухту. Понад те, незважаючи на наявність ухвали суду про припинення чинності наказу про баланс брухту, МЕРТ провело засідання комісії з реєстрації контрактів на вивезення брухту.

Нардеп закликав МЕРТ зупинити процес реєстрації контрактів на експорт брухту, захистивши інтереси промислових підприємств і трудових колективів.

У свою чергу президент об'єднання "Металургпром" Олександр Каленков повідомив агентство "Інтерфакс-Україна", що визначення суду від 15 березня про призупинення дії наказу разом із супровідним листом було доставлено в МЕРТ і отримано відповідну відмітку канцелярії про її одержання.

"Документ доставили оригінальний - з мокрими печатками, з усіма атрибутами. Крім того, це рішення суду було вислано на особисту пошту міністру Айварасу Абромавичусу, заступнику міністра Максимові Нефьодову, іншим причетним особам. Це рішення я виклав на сторінці у Facebook", - констатував співрозмовник агентства.

При цьому Каленков припустив, що офіційні особи МЕРТ знали про це рішення суду, але вирішили дотримуватися тактики "непоінформованості".

"Це той випадок, коли свідомо обрано тактику заперечення отримання. Напевно, вони зі своїм юристом порадилися і вирішили - "будемо відморожуватися", говорити, що нічого не бачили і нічого не знаємо. Але за моєю неофіційною інформацією, вони все прекрасно знали, у вівторок, 15 березня, сиділи допізна і думали, яку обирати тактику. І, напевно, вигадали тактику все заперечувати", - вважає голова "Металургпрому".

Нагадаємо, Окружний адміністративний суд Києва своєю ухвалою від 15 березня призупинив чинність ухваленого з порушеннями законодавства наказу МЕРТ №337 від 1 березня 2016 року про затвердження балансу брухту на 2016 рік за позовом "Металургпрому". Призупинення дії наказу МЕРТ ухвалено суддею за клопотанням позивача в рамках забезпечення позову про визнання цього документа незаконним, нечинним і таким, що підлягає скасуванню.

При цьому в судових документах уточнено, що "Металургпром" вимагає скасування наказу МЕРТ про затвердження балансу брухту чорних металів на 2016 рік (зі збереженням високого рівня експорту металобрухту в обсязі 1,1 млн тонн) у зв'язку з тим, що відповідний наказ ухвалено з порушенням процедури, він не має державної реєстрації (не узгоджувався у державній регуляторній службі України та не реєструвався в Мін'юсті).

Відповідачем у цьому судовому процесі є МЕРТ, як третіх осіб залучено ДРС і Мін'юст.

Згідно з ухвалою суду, чинність наказу МЕРТ призупиняється до розгляду справи по суті та набрання законної чинності судовим рішенням. Відповідач, своєю чергою, може оскаржити призупинення чинності наказу.

Водночас МЕРТ 16 березня поспіхом провело засідання комісії з питань розгляду заявок на експорт брухту чорних металів, незважаючи на призупинення Окружним адміністративним судом Києва чинності ухваленого з порушеннями законодавства наказу про затвердження балансу брухту на 2016 рік.

Згідно з інформацією департаменту регулювання зовнішньоекономічної діяльності МЕРТ, з 285 заявок фірм і компаній на експорт металобрухту загальним обсягом 3,6 млн тонн, що надійшли до 15 березня, комісія відомства рекомендувала затвердити 56 заявок суб'єктів господарської діяльності сумарним обсягом 143,8 тис. тонн. Було задоволено менш ніж 25% заявок і менш ніж 5% запитаного учасниками ринку обсягу квот.

У середньому кожній компанії запропоновано право на експорт по 1,5-5 тис. тонн терміном дії на місяць-два. Максимальні квоти по 10 тис. тонн запропоновано двом маловідомим компаніям: ТОВ "ТІС" і ПП "Вторсировина-Південь".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram