ГоловнаЕкономікаБізнес

Покупець ОПЗ отримає повний контроль над експортом аміаку з України

Покупець ОПЗ отримає повний контроль над експортом аміаку з України
Фото: tsn.ua

У результаті приватизації Одеського припортового заводу майбутній власник підприємства отримає разом із заводом фактичний контроль над експортом аміаку з України. Про це в йдеться в публікації ZN.ua. Автор вважає, що головною проблемою є неврегульованість монопольного статусу ОПЗ.

Журналіст видання Сергій Уманський згадує приватизацію "Укртелекому", яка включала і тихе виключення його зі списку монополістів. "Споживачі (десятки мільйонів осіб) незабаром відчули підсумки цього рішення на своїй кишені - підвищені рахунки за послуги абсолютно не корелювали з якістю послуг", - йдеться в статті.

На думку автора, схоже зараз відбувається з продажем Одеського припортового заводу. "Позаторік його керівництво почало різко збільшувати ціни на перевалку аміаку на експорт. І тут виявилося, що завод, через порт якого завантажують на судна весь аміак і який єдиний в Україні надає цю послугу, нез'ясовно зник зі списку монополістів цієї послуги, - звертає увагу Уманський. - Зникнення контролю відбулося на тлі різкого стрибка цін. Причому річ навіть не в девальвації - ціни на перевалку аміаку зросли майже на 70% навіть у валюті".

Журналіст зазначає, що, отримавши можливість самостійно встановлювати розмір тарифу, Одеський припортовий у 2014-2015 рр. підняв ціни на перевалку із 79 до 380 грн за тонну, що склало зростання майже на 450%. У підсумку виробникам аміаку стало вигідніше перевозити той самий аміак у Прибалтику.

Автор ZN.ua звертає увагу на те, що, як свідчить світовий досвід, визнання ОПЗ монополістом зовсім не знизить його стартової ціни при приватизації. Ба більш, ймовірність успішної для держави приватизації заводу зросте, оскільки покупець буде одразу знати правила гри, а не чекати на проблеми, пов'язані з неврегульованістю монопольного статусу ОПЗ.

"Так, це зажадає грамотної й ефективної передпродажної підготовки. Але це все одно доведеться робити. Запорукою ефективного функціонування ринкової економіки є така ненависна українській бюрократії конкуренція. Якщо ми дійсно будуємо європейську державу, монополістів доведеться відсовувати, ставити в рамки, контролювати. Інакше країна просто не матиме шансів на нормальне життя", - резюмує автор.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram